Ai senzație de nisip în ochi? Cafeina te poate ajuta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea numărului celor care au sindrom de „ochi uscat“ este cauzată și de poluare și de folosirea în exces a unor medicamente
Creşterea numărului celor care au sindrom de „ochi uscat“ este cauzată și de poluare și de folosirea în exces a unor medicamente

Cu toții resimțim la un moment dat senzaţia de uscăciune, de mâncărime sau de corp străin în ochi. Conform unui studiu recent, cafeina poate preveni aceste neplăceri, prin creșterea frecvenței lacrimilor.

În mod normal, ar trebui să clipim cel puțin o dată la zece secunde, pentru ca ochii să fie lubrifiați în permanență. Lacrimile au rolul de a curăța, umezi și dezinfecta ochii. Atunci când lucrăm la calculator sau ne uităm excesiv la televizor, de exemplu, privim fix, fără să clipim. În aceste condiții, ochii nu mai sunt umeziți și apare senzația de uscăciune și iritare, afecțiune cunoscută sub numele de sindrom de „ochi uscat".

Citește și...

Substanță cancerigenă, descoperită în cafea
Leacuri pentru tratarea sindromului de ochi uscaţi

Sindromul de „ochi uscat" este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare. În timp ce frecvenţa acestei patologii este în creştere, o nouă abordare terapeutică a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Tokyo. Este vorba despre o substanță cunoscută și disponibilă tuturor: cafeina.
Pentru a putea observa cum acționează cafeina în ceea ce privește combaterea sindromului de „ochi uscat", doctorul Reiko Arita a efectuat un studiu în care a inclus 78 de subiecți sănătoși. Acestora le-au fost administrate capsule cu cafeină. Rezultatele au arătat că, în urma acestui „tratament",s-a înregistrat o creștere a frecvenței lacrimilor la toți participanții la studiu.

Patru ceşti de cafea sunt necesare

„Dacă se confirmă prin alte studii, descoperirea noastră ar putea fi utilă în tratamentul sindromului de «ochi uscat»", spune dr. Arita. Specialistul nu recomandă însă creșterea consumului de cafea, cu atât mai puțin în cazul persoanelor sensibile la efectele sale stimulatoare „Doza recomandată este 5- 7mg/Kg/corp, echivalentul a aproximativ patru cești de cafea sau zece căni de ceai pe zi. Această cantitate poate cauza anxietate, tremur, iritare şi chiar creșterea ritmului cardiac la persoanele sensibile la cofeină", spune dr. Arita.

Rezultatele, contestate

„Stimularea producţiei lacrimale nu este suficientă pentru a vindeca sindromul de «ochi uscat», afecțiune care este cauzată și de deteriorarea filmului gras de la suprafața ochilor, care împiedică evaporarea lacrimilor. Pentru combaterea acestei afecțiuni, este esențială elaborarea unui tratament promițător care să stimuleze glandele care produc acest film gras", a declarat profesorul Jean Antoine Bernard, directorul știintific al Societății Franceze de Oftalmologie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite