Lumina zilei ar putea salva viața după un infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienții care au suferit un infarct au mai multe șanse de recuperare dacă sunt internate în saloane luminate natural
Pacienții care au suferit un infarct au mai multe șanse de recuperare dacă sunt internate în saloane luminate natural

Tratamentul de urgență al unei persoane care a suferit un atac de cord s-ar putea rezuma la expunerea ei la lumină naturală puternică, susțin oamenii de știință de la Universitatea Colorado din Denver, SUA.

Potrivit specialiștilor americani, victimele unui atac de cord prezintă mai puține complicații și se recuperează mai repede după evenimentul nefericit dacă sunt expuse la lumină solară puternică. De aceea, ei sunt de părere că ferestrele spitalelor ar trebui să fie mari și să nu fie acoperite cu draperii care să nu permită luminii să intre în salonul bolnavilor cardiaci.

Citește și:
Sfaturi ca să ai o minivacanţă fără probleme

Algoritmele din neuromarketing te pot ajuta să educi oamenii

Asigură funcționarea corectă a ceasului biologic

Explicația oferită de specialiști este că, în prezența luminii naturale puternice, se produc în corp o serie de modificări care au legătură cu ceasul nostru biologic, adică ritmul circadian (modificările metabolice care au loc în corp în funcție de momentul zilei). Mai precis, cardiologul Tobias Eckle, coordonatorul studiului american, susține că în mușchiul cardiac există aceleași proteine prezente în creier, care au rolul de a regla ceasul biologic în funcție de lumina zilei.
De fapt, una dintre aceste proteine, Period 2, are un rol extrem de important în limitarea efectelor nocive ale infarctului asupra inimii.

Care vaccinuri sunt cu adevărat necesare

De ce „moare" inima

În timpul unui infarct, este blocat fluxul de oxigen către inimă. În lipsa gazului vital, inima trebuie să-și schimbe carburantul (sursa de energie) și să se încarce cu energie din glucoză, în loc de grăsime, cum se întâmplă în mod obișnuit. Dacă nu se produce această modificare, numărul celulelor cardiace care mor este mai mare, iar inima este mai greu de „revigorat". Proteina Period 2 se ocupă exact cu acest lucru: asigură tranzitul de la grăsime la glucoză, pentru energizarea inimii.
Cercetarea americană, realizată deocamdată doar pe animale de laborator, a fost publicată în revista de specialitate „Nature". Sunt necesare studii ulterioare care să stabilească pașii preciși prin care inima își modifică metabolismul și modul în care acest lucru poate fi influențat pentru tratamentul eficient al infarctului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite