De ce este bine să împarţi patul cu cineva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă partenerul sau partenera sforăie sau are un somn agitat, vei avea o stare de sănătate mai bună şi o viaţă mai lungă dacă dormiţi împreună.

Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, spun că dormitul cu partenerul dă un sentiment de încredere şi de siguranţă, iar acest lucru duce la scăderea nivelului hormonului de stres cortizol. Dacă este menţinut la un nivel ridicat pe o perioadă mai lungă de timp, cortizolul creşte secreţia citokinelor. Acestea sunt proteine care declanşează inflamaţii în corp şi care, potrivit studiilor anterioare, pot să favorizeze instalarea bolilor cardiace, a depresiei şi a tulburărilor autoimune.

„Somnul este foarte important pentru sănătate, el având legătură cu apariţia bolilor de inimă şi cu sănătatea psihică", spune Wendy Troxel, asistent universitar în psihiatrie şi psihologie la Universitatea din Pittsburgh şi coordonatorul studiului. „Există numeroase date ştiinţifice care arată că oamenii căsătoriţi - şi mai ales cei care au o căsnicie fericită - trăiesc mai mult, sunt mai optimişti şi au un stil de viaţă mai sănătos decât cei singuri şi nefericiţi", a completat specialistul.

Efectul este similar sexului

Totodată, dormitul cu partenerul creşte nivelul altui hormon, oxitocina, care mai este numit şi hormonul dragostei. Acesta este secretat în cantitate mai mare în timpul sexului, dar unii specialişti spun că nivelul lui creşte în corp şi atunci când partenerii se îmbrăţişează şi împart momente de tandreţe.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Malmo din Suedia spuneau, cu puţin timp în urmă, că oxitocina poate influenţa digestia. Un nivel scăzut al acestui hormon poate scădea motilitatea gastrică - mecanismul prin care alimentele ajung din stomac în intestine. Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil au un nivel scăzut de oxitocină în circulaţia sangvină, spun cercetătorii.

Acest hormon reduce şi severitatea inflamaţiilor din corp, inclusiv a celor generate de stres. De asemenea, el scade tensiunea arterială şi ritmul cardiac. „Oxitocina este ca un medicament natural pentru angină (durere puternică în piept)", spune medicul David Hamilton în cartea sa, „De ce afecţiunea este bună pentru tine".

Citeşte şi:
Nopţile nedormite ne schimbă obiceiurile alimentare

Plecaţi în concediu? Lăsaţi răul de mişcare acasă!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite