Vitamina D, o nouă soluţie pentru hipertensivi! Fără efecte secundare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În unele cazuri, prin acoperirea carenţei de vitamina D se reglează tensiunea arterială
În unele cazuri, prin acoperirea carenţei de vitamina D se reglează tensiunea arterială

Suplimentele cu vitamina D ar putea fi introduse în schema de tratament a hipertensivilor, după ce un studiu danez a indicat efectul hipotensiv al acestora.

O capsulă de vitamina D pe zi este la fel de eficientă ca medicamentele pentru reducerea presiunii sângelui, au susţinut cercetătorii danezi în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Societatea Europeană de Hipertensiune din Londra, potrivit publicaţiei online „The Telegraph".
În timpul studiului au fost ţinute sub observaţie 112 persoane cu hipertensiune care, după ce au luat 20 de săptămâni suplimente cu vitamina D, au înregistrat o îmbunătăţire considerabilă a stării lor. Din cei 112 participanţi la studiu, 92 aveau un nivel mic al vitaminei D la începutul studiului.

Carenţa, cauza creşterii peste limită a tensiunii
Cercetătorii au observat că participanţilor care au luat suplimente le-a scăzut considerabil presiunea sângelui (tensiunea sistolică) măsurată în apropierea inimii, comparabil cu participanţii care au luat placebo.
„Probabil că majoritatea europenilor se confruntă cu o carenţă de vitamina D şi mulţi dintre ei sunt hipertensivi. Concluzia acestui studiu este că mulţi pacienţi care au hipertensiune din cauza acestei deficienţe se pot trata luând suplimente de vitamina D. Cu atât mai mult în lunile de iarnă", a spus doctorul Thomas Larsen, liderul echipei de cercetători de la Spitalul Holstebro din Danemarca.
Tensiunea sistolică este prima valoare înregistrată prin măsurare şi, în cazul participanţilor a studiu, a scăzut de la 6,8 mmHg până la 1,7 mmHg.

Conform Studiului românesc de Prevalenţă a Hipertensiunii Arteriale şi de Evaluare a Riscului Cardiovascular în România (SEPHAR, 2007), hipertensiunea afectează 40 la sută din români şi peste 70 la sută din cei cu vârste mai mari de 60 de ani. Hipertensiunea este cauză de boli cardiovasculare, coronariene şi de accidente vasculare cerebrale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite