În curând, vom trata eficient depresia: cu pastile din narcise galbene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compuşi din două specii sud-africane de ghiocei şi de narcise galbene ar putea sta la baza viitoarelor tratamente împotriva depresiei, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga

Oamenii de ştiinţă danezi au observat că unele substanţe din speciile Crinum şi Cyrtanthus pot trece de bariera proteică de la nivelul creierului, acţionând asemenea unor neurotransmiţători. „Am examinat diverşi compuşi prin prisma influenţei pe care o exercită asupra proteinelor ce transportă substanţe la nivel cerebral. Am observat că o serie de compuşi din aceste plante reuşesc să se furişeze, pur şi simplu, prin acea barieră proteică", a explicat profesorul Birger Brodin pentru „Jurnalul de Farmacie şi de Farmacologie".

Descoperirea este importantă în contextul în care nouă din zece substanţe nu pot traversa bariera proteică de la nivel cerebral, iar multe dintre tratamente nu sunt eficiente tocmai din această cauză. Or, compuşii descoperiţi în cadrul studiului danez ar putea fi folosiţi pentru a permite substanţelor active din medicamente să ajungă exact în zonele cerebrale unde este nevoie.
„Studiile pe substanţe extrase din natură sunt o valoroasă sursă de inspiraţie pentru noi, oferindu-ne informaţii pe care apoi să le adaptăm altor contexte. Însă cercetările sunt de-abia la început şi va fi nevoie de timp până când vom obţine practic nişte medicamente", a concluzionat profesorul Brodin.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite