Munca peste program ne face depresivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii care stau mai mult de 11 ore la serviciu sunt de două ori şi jumătate mai predispuşi la depresie, faţă de cei care stau 8 ore, atenţionează medicii.

Cercetătorii de la două universităţi din Londra, împreună cu o echipă de oameni de ştiinţă din Finlanda au găsit o asociere între numărul de ore petrecute la serviciu şi riscul de depresie. Ei au monitorizat, timp de şase ani, peste 2.000 de angajaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani şi care aveau diverse tipuri de activităţi şi cu un program diferit. Rezultatele studiului au ţinut seama de stilul de viaţă al persoanelor monitorizate, de nivelul de stres de la serviciu şi de starea civilă a acestora.

Femeile şi tinerii, categoriile vulnerabile

Majoritatea angajaţilor care lucrează peste program sunt bărbaţi bine remuneraţi şi cu funcţii care le ofereau provocări, au observat cercetătorii. Însă depresia nu este frecventă în rândul acestora. Ea afectează mai degrabă femeile bine plătite, iar oamenii de ştiinţă presupun că de vină pentru aceasta sunt responsabilităţile mai numeroase din afara programului de serviciu.

De asemenea, depresia a fost întâlnită mai frecvent în rândul tinerilor care făceau ore suplimentare, iar cercetătorii cred că ea este urmarea eforturilor de a se face remarcaţi, dar şi a salariilor mai mici şi a dificultăţilor financiare ce rezultă de aici. Cea de-a treia categorie mai expusă riscului de depresie în cazurile în care stă peste program este reprezentată de persoanele care obişnuiesc să consume alcool. Chiar şi în cantităţi moderate, băuturile alcoolice favorizează instalarea stărilor depresive.

Citeşte şi:
Atenţie la deficitul de vitamina D iarna!

40 de centre de terapie pentru copiii autişti se deschid în februarie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite