ATENŢIE! Imagini şocante! Un nou drog care poate provoca moartea de la prima injectare s-a răspândit în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un înlocuitor al heroinei a apărut pe piaţa drogurilor din vestul Europei. Autorităţile germane avertizează că substanţa poate provoca moartea chiar de la prima injectare.

Noul drog denumit „crocodil" a apărut, în 2002, în Rusia, consumul său extinzându-se rapid în Europa de Vest. Efectele sale periculoase au fost sesizate de autorităţile din Germania, care au emis avertizări privind riscul de deces încă de la prima injectare.

„Crocodil", sau dezomorfina, este un înlocuitor al heroinei, care în primă fază, duce la necrozarea pielii. Denumirea drogului vine de la nuanţa verzuie pe care o capătă epiderma, care este asemănătoare cu pielea de crocodil. Ulterior, substanţa cauzează descompunerea muşchilor şi a organelor. Oasele devin fragile. Efectul fizic al drogului trece, însă, în două ore, fapt ce determină consumatorul să-şi injecteze mai multe doze pe zi.

Atenţie! Imagini şocante!

Substanţa cauzează descompunerea muşchilor şi a organelor.

Ucide în trei ani

Speranţa de viaţă a utilizatorilor se ridică în puţine cazuri la trei ani, majoritatea murind după un an. Pentru unii, prima injectare este mortală. Cei care supravieţuiesc suferă, însă, amputări ale membrelor care au extremităţile necrozate în urma injectării.

Cifrele oficiale arată că, doar în Rusia, peste 100.000 de tineri sunt dependenţi de dezomorfină. ONG-urile vorbesc chiar de un milion de persoane afectate, iar rata de mortalitate este alarmantă.

Stupefiantul a intrat în toamnă pe piaţa germană a drogurilor, prin intermediul comunităţii masive de ruşi din landurile nemţeşti.

În prezent, patru persoane sunt internate la secţia de urgenţă din oraşul Bochum (Ruhr), prezentând urme pe piele similare celor provocate de „crocodil". Pacienţii au spus că au crezut că au cumpărat heroină de la un dealer din gara centrală, iar când au utilizat au intrat în panică, din cauza efectelor asupra pielii.

Ce este dezomorfina

„Crocodil", sau dezomorfina, se fabrică folosind un ingredient prezent în toate farmaciile: codeina, care este un derivat din opiu şi face parte din familia morfinei. Codeina se găseşte în unele medicamente analgezice, precum Dafalgan codeină sau Paracetamol codeină. Producătorii ruşi cumpără pastile de codeină, care se vând fără reţetă, şi le încălzesc, amestecându-le cu benzină, iod şi fosfor. Doză costă câţiva euro, adică de 20 de ori mai puţin decât heroină.

Dezomorfina a fost inventată în anii ‘30, în Statele Unite, de cercetători care au încercat să găsească un medicament antidurere care să dea mai puţin dependenţă.

DECLARAŢIE

„«Croco»este ieftin, uşor de cumpărat şi, totodată, letal. Acest drog îşi devorează consumatorul pe dinăuntru, pielea victimelor devenind de culoare gri-verde cu răni extrem de urâte. Moartea survine pe fondul insuficientei hepatice sau din cauza unor hemoragii interne abundente" academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, preşedintele Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului, din România.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite