Românii nu merg la medic pentru că nu au bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape trei sferturi din români nu şi-au tratat problemele de sănătate în anul 2010 din cauza costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor, semnalează o statistică dată publicităţii astăzi, cu ocazia Zilei Europene a Pacientului.

Studiul, care a fost realizat Institutul Naţional de Statistică, arată că 73,4% din români au renunţat la îngrijirile medicale de care ar fi avut nevoie în anul 2010 din motive financiare. Numărul celor care nu-şi permit să se trateze a crescut cu aproape un procent faţă de anul 2007.

„Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor, şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează", a declarat Cristian Luţan, director executiv de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Mai ales femeile amână să se trateze

Reprezentantele sexului feminin, mai mult decât bărbaţii, au evitat să meargă la medic să se trateze, procentul semnalat de statistică fiind de 74,9%.

O analiză pe categorii de vârstă arată că tinerii au renunţat cel mai uşor la îngrijirile medicale. Astfel, 89,4% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie. La polul opus au fost persoanele cu vârste între 35 şi 49 de ani. 70,2% din respondenţii care s-au încadrat în această categorie de vârstă au declarat că nu au vizitat medicul atunci când au avut nevoie din motive economice.

„Acest lucru are un impact asupra societăţii, pentru că un om bolnav nu va avea aceeaşi contribuţie la economia naţională ca un om sănătos. Studiile arată că fiecare 100 de români pierd 16 ani de viaţă activă din cauza condiţiilor precare ale sistemului de sănătate. Iar această situaţie nu este una recentă. Conform unui raport făcut de Banca Mondială în anul 2005 privind sistemul de sănătate din România, gospodăriile cu venit minim pe economie erau de două ori mai dispuse să renunţe la îngrijire medicală decât celelalte", a mai declarat directorul ARPIM.

Citeşte şi:
Cauze mai puţin cunoscute ale constipaţiei

Bărbaţii îşi vor putea testa sperma la domiciliu

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite