Celule ale oamenilor de 90 de ani, reîntinerite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulele reîntinerite în laborator ar putea fi utilizate pentru refacerea organelor deteriorate ale vârstnicilor
Celulele reîntinerite în laborator ar putea fi utilizate pentru refacerea organelor deteriorate ale vârstnicilor

Cercetătorii de la Institutul de Genomică Funcţională din cadrul Universităţii Montpellier spun că celulele reîntinerite ale centenarilor nu pot fi deosebite de cele embrionare.

„Vârsta celulelor stem nu mai este o barieră în calea reprogramării lor", a declarat pentru AFP cercetătorul Jean-Marc Lemaitre, coordonatorul studiului. Faptul că celulele stem embrionare se pot transforma în orice tip de celulă a corpului uman era deja cunoscut de multă vreme. În 2007 s-a descoperit că şi celulele adulte pot fi aduse, prin inginerie medicală, în stadiul de celule stem imature, care pot înlocui celule ale ţesutului muscular, cardiac sau chiar cerebral. Acum, echipa medicului Lemaitre a reuşit să reîntinerească chiar şi celule provenite de la persoane de peste 90 de ani.
Principala utilizare a acestor celule reîntinerite va fi refacerea organelor persoanelor în vârstă afectate de trecerea timpului.

Citeşte şi:

Primele celule stem umane obţinute prin clonare

Laptele matern, sursă de celule stem

Ar putea creşte vârsta permisă pentru donare

Descoperirea oamenilor de ştiinţă francezi ar putea face posibilă creşterea vârstei de donare voluntară de celule stem. În prezent, nu pot dona decât adulţii cu vârste de până în 45 de ani. Însă, cu ajutorul noii tehnici de reîntinerire, vor putea deveni donatori chiar şi vârstnicii de peste 90 de ani. Astfel va creşte numărul donatorilor voluntari de celule stem şi, totodată, şansele unui tratament cu celule stem în cazul bolnavilor cu diverse tipuri de cancer sangvin.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite