Cafeaua ar putea afecta fertilitatea femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de băuturi care conţin cafeină creşte nivelul hormonilor estrogeni. Pe termen lung, acest lucru poate afecta fertilitatea femeilor şi poate favoriza osteoporoza, cancerul de sân şi pe cel ovarian.

Cercetătorii Institutului Naţional de Sănătate din SUA au observat că 200 mg de cafeină pe zi (echivalentul a puţin peste două ceşti de cafea) pot să crească nivelul hormonilor feminini estrogeni. La studiul lor au participat 250 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 44 de ani, iar sursele de cofeină au fost cafeaua, băuturile de tip cola şi ceaiul verde şi negru.

Nivelul crescut al hormonilor estrogeni este o cauză importantă de infertilitate, potrivit specialiştilor. În studiul realizat de cercetătorii Institutului Naţional de Sănătate din SUA, fluctuaţiile acestui hormon nu au părut să influenţeze ovulaţia, cel puţin în cele două luni în care femeile au fost monitorizate. Însă în trecut, au fost publicate mai multe cercetări cu privire la efectul cafeinei asupra fertilităţii femeilor, iar multe dintre ele arătat că ea poate reduce şansele de a avea copii. De exemplu, un grup de cercetători susţinea că un consum zilnic de aproximativ 300 g de cafeină scade cu 27% şansele unei femei de a concepe un copil.

Nivelul crescut de estrogen creşte şi riscul de cancer

Prin acelaşi mecanism de perturbare a echilibrului hormonal al femeilor, băuturile care conţin cafeină pot influenţa şi riscul de apariţie al unor boli. „Pe termen scurt, aceste variaţii ale nivelului estrogenilor nu par să aibă o influenţă semnificativă. Ştim că fluctuaţiile estrogenilor sunt asociate cu boli precum endometrioza, osteoporoza şi cu cancerele de endometru, de sân şi ovarian. Pentru că un consum de cofeină pe termen lung are potenţialul de a influenţa nivelul estrogenilor pe o perioadă îndelungată de timp, este normal ca, în cadrul studiilor care vizează cauzele acestor afecţiuni să fie luat în calcul şi consumul de cafeină", a declarat Enrique Schisterman, unul dintre autorii studiului.

Citeşte şi:
Bacteriile cu care trăim zi de zi

Testează-ţi gratuit aluniţele!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite