Top 3 metale grele care ne ameninţă sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile de cap, pierderile de memorie, comportamentul agresiv, schimbarea de dispoziţie şi tulburările de somn pot fi consecinţa unui nivel mare de metale grele în corp. Află ce alte efecte negative au acestea.

În prezent, se apreciază că nivelul metalelor grele din corp este de 700 de ori mai mare decât la strămoşii noştri. Denumite antinutrimente, metalele grele, precum plumbul,cadmiul, mercurul şi aluminiul, îşi pun amprenta negativ asupra întregului organism şi îndeosebi asupra creierului.

Plumbul tulbură minţile şi somnul

Cei mai vulnerabili la intoxicaţia cu plumb sunt copiii de până în 12 ani, deoarece le poate afecta ireversibil creierul, fiind în perioada de creştere. Principalele simptome sunt durerile de cap frecvente, lipsa de concentrare, tulburările de somn şi comportamentul agresiv. La adulţi, prezenţa acestui metal în corp este însoţită de iritabilitate, de stări de anxietate şi de depresie uşoară, insomnie, dureri de cap şi de o stare de oboseală accentuată. Plumbul se găseşte în alimente, în tigăile care nu conţin inox sau poate fi inhalat din atmosferă (provine de la combustibilii cu plumb). Pentru a elimina plumbul din corp se recomandă suplimentarea dietei cu vitamina C. Studiile au arătat că această vitamină are capacitatea de a străbate bariera encefalică care protejează sistemul nervos central. De asemenea, plumbul poate fi scos din corp cu ajutorul zincului care împiedică absorbţia lui în intestine.

Cadmiul ne face agresivi

În principiu, cei mai expuşi la efectele nocive ale cadmiului sunt fumătorii. Nivelul cadmiului din sânge creşte direct proporţional cu numărul de ţigări fumate. Intoxicaţia cu cadmiu însă are loc şi prin inhalarea gazelor de eşapament ori prin consumarea de alimente rafinate (de exemplu,  cele de tip fast-food) şi de cafea vrac. O concentraţie mare de cadmiu în sânge poate duce la stări de iritabilitate şi de confuzie şi poate favoriza apariţia coşmarurilor. De asemenea, s-a demonstrat că acest metal are potenţial cancerigen.

Aluminiul creşte riscul de boala Alzheimer

Expunerea timp îndelungat la aluminiu duce inevitabil la demenţă, susţin zeci de studii realizate de-a lungul anilor. Aluminiu se găseşte în alimente (inclusiv în zahăr), în tuburile de pastă de dinţi, în vasele de bucătărie, în apă şi în diferite ambalaje (inclusiv în dozele de la băuturile răcoritoare). „Aluminiul ajunge în corp în anumite circumstanţe. De exemplu, dacă folosim vase de bucătărie din aluminiu vechi pentru a încălzi ceva acid (de exemplu, ceai) acestea vor elibera particule de aluminiu în apă“, explică nutriţionistul Patrick Holford în cartea „Gândeşte aşa cum mănânci“.

Cum le depistăm

O simplă analiză a firului de păr ne poate indica nivelul de metale grele din corp, deoarece nivelul mineralelor din ţesuturi este în strânsă legătură cu cel al mineralelor din firul de păr. Investigaţia firului de păr este cunoscută sub denumirea de analiză minerală tisulară (AMT).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite