Vrei să te protejezi de Alzheimer? Învaţă o limbă nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea mintală protejează creierul în faţa Alzheimerului
Activitatea mintală protejează creierul în faţa Alzheimerului

Maladia Alzheimer progresează mai lent şi are manifestări mai puţin severe la persoanele care cunosc cel puţin o limbă străină, faţă de cele care vorbesc doar limba maternă, au descoperit cercetătorii de la Universitatea York din Toronto.

Cele mai recente studii privind evoluţia bolii neurodegenerative Alzheimer arată că persoanele care ştiu o limbă străină sunt mai ferite de consecinţele nefaste ale maladiei, informează LiveScience.

Cercetărorii Universităţii York din Toronto, din Canada, au efectuat un studiu pe aproximativ 450 de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer. O jumătate din grup era bilingvă, în timp ce cealaltă jumătate vorbea doar limba maternă.

Psihologul Ellen Bialystok şi colegii săi au descoperit că creierul unei persoane bilignve bolnave de Alzheimer funcţionează mai eficient. Totodată, maladia progresează mai lent la un pacient care cunoşte două limbi, în loc de una singură.

Deşi toţi cei 450 de indivizi cu Alzheimer prezentau acelaşi nivel de insuficienţă cognitivă, oamenii de ştiinţă au descoperit că boala şi-a făcut simţită prezenţa cu patru ani mai târziu la persoanele bilingve, faţă de cele care-şi cunosc doar limba maternă. Totodată, maladia a evoluat mai lent, chiar cu cinci ani întârziere, la cunoscătorii de limbi străine.

Tomografiile computerizate au arătat că toţi cei 450 pacienţii aveau aproximativ acelaşi nivel de deteriorare a creierului, însă zonele neatinse de boală funcţionau mai eficient la persoanele bilingve, faţă de cele care ştiau o singură limbă.

"Când Alzheimerul începe să compromită anumite părţi din creier, cunoscătorii de două limbi continuă să se comporte şi să gândească normal pentru că alte zone funcţionează mai bine decât la cei vorbitorii doar de limbă maternă", a declarat psihologul Ellen Bialystok.

Studiile arată că învăţarea şi exersarea unei limbi străine constituie un exerciţiu mintal foarte eficient pentru ţinerea creierului în funcţiune pe o perioadă mai lungă de timp. Din acest motiv, maladia Alzheimer a manifestat simptome mai uşoare şi mai întârziate la persoanele mai active, faţă de cele "sedentare mintal".

Psihologul Ellen Bialystok a prezentat studiul la conferinţa anuală a Asociaţiei Americane pentru Ştiinţă Avasată, rezultatele cercetării fiind publicate în jurnalul de specialitate "Neurologie".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite