Varza, un aliment cu forţă de medicament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un consum frecvent de varză scade riscul de cancer de colon
Un consum frecvent de varză scade riscul de cancer de colon

Această legumă este benefică în caz de tulburări digestive, de ulcer gastric sau de boli de piele. În scop terapeutic, varza este recomandată mai ales pentru proprietăţile ei de stimulare a digestiei, energizante, tonice, vitaminizante şi remineralizante. 

Varza este una dintre cele mai bune surse de vitamina C, având şi un conţinut bogat de minerale şi de fibre. De aceea, specialiştii în fitoterapie o recomandă persoanelor cu anemie, cu rahitism sau pentru prevenirea scorbutului, dar şi în caz de gripă, de diabet sau de litiază urinară.

Pentru păstrarea intactă a proprietăţilor, este de preferat ca varza să fie folosită în stare crudă, sub formă de suc, de pastă sau de cataplasme, spun specialiştii.

„Varza este una dintre legumele cu numeroase proprietăţi benefice atât în administrare internă, cât şi externă. Această legumă este bogată în vitaminele A, C, E şi în vitamine din grupul B, în minerale precum calciul, sodiul, magneziul, fosforul, fierul, dar şi enzime", spune medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut cu competenţe în reflexoterapie.

Combate bolile de stomac

Sucul de varză crudă, proaspăt preparat, ajută la normalizarea digestiei, la combaterea constipaţiei şi la restabilirea echilibrului florei intestinale. Mai mult decât atât, acest remediu are proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante, fiind adesea recomandat în caz de ulcer gastric. În plus, specialiştii spun că varza are un efect alcalinizant, neutralizând aciditatea gastrică.

„Sucul de varză crudă are efecte depurative, tonice şi antiinflamatorii excelente, fiind eficient în tratamentul ulcerului gastro-duodenal şi al colitei ulceroase. În plus, cercetările efectuate în ultimii ani au demonstrat că persoanele care consumă în mod frecvent legume din familia crucifere, inclusiv varză, sunt mai puţin predispuse către cancer de colon", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

Terapia cu varză presupune consumul acesteia în stare crudă, sub formă de pastă făcută la blender, câte 4-8 linguri o dată pe zi. De asemenea, tot la blender, se poate prepara suc de varză, care se bea imediat după stoarcere, câte două-trei linguri de patru-cinci ori pe zi.

Leac contra paraziţilor intestinali

Datorită proprietăţilor antihelmintice, varza este indicată persoanelor afectate de paraziţi intestinali. Într-o astfel de situaţie, se pot bea zilnic între 30 şi 100 ml de suc de varză proaspătă. Pentru aromatizare, se poate adăuga puţin suc de lămâie sau de morcov. Remediul se administrează într-o singură doză zilnică, pe stomacul gol, timp de cel puţin opt zile.

Aplicaţii locale, în caz de boli de piele

Potrivit apifitoterapeutului Ruxandra Constantina, varza are efecte dezinfectante, cicatrizante, antiinflamatorii şi antalgice la nivelul ţesuturilor, fiind indicată în aplicaţii locale.

Astfel, se pot folosi cataplasme cu frunze de varză în caz de entorse, de nevralgii, de abcese, de furunculoză, de varice şi de flebită. De asemenea, pentru a calma durerile reumatismale, abdominale sau pe cele renale se pot aplica, în zonele afectate, frunze proaspete de varză după ce au fost încălzite în prealabil. Remediul poate fi folosit şi pentru combaterea acneei sau insomniei (se pun câte trei-patru frunze crude de varză pe ceafă, cu o oră înainte de culcare). 

"Persoanele care consumă în mod frecvent legume din familia crucifere, inclusiv varză, sunt mai puţin expuse unui cancer de colon."
Dr. Ruxandra Constantina
apifitoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite