Trucuri contra indigestiilor de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trucuri contra indigestiilor  de Sărbători
Trucuri contra indigestiilor de Sărbători

Află cum poţi preveni şi combate fără pastile problemele digestive de la masa de Paşte.

Mâncarea din belşug şi combinaţiile nepotrivite sunt foarte solicitante pentru aparatul digestiv. Dacă în timpul mesei mai şi fumăm, bem cafea şi alcool sau avem discuţii în contradictoriu, toate acestea cad şi mai greu la stomac, spun specialiştii.

Fără cafea după masă!

Boabele de cafea conţin substanţe cum este catecholul, care îngreunează digestia, deja solicitată la maximum de masa copioasă de Paşte. Prin urmare, ar trebui să evităm consumul de cafea după masă. „Cafeaua la ibric este şi mai riscantă, deoarece zaţul poate fi un iritant al sistemului digestiv. De asemenea, există cercetări care arată că anumiţi compuşi din zaţul cafelei favorizează creşterea nivelului colesterolului «rău»", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Bea ceaiuri amare

Persoanele care suferă frecvent de probleme digestive ar trebui să fie pregătite la masa de Paşte, adică să aibă la îndemână ceaiuri amare, pentru a stimula digestia prin „hărnicirea" bilei.

 „Una dintre cele mai eficiente plante care stimulează toate secreţiile digestive este pelinul. În plus, el combate constipaţia şi creşte pofta de mâncare", recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As din Bucureşti. Efect tonic asupra bilei şi asupra ficatului au în special păpădia, anghinarea şi cicoarea.

„Păpădia este utilă şi în caz de dischinezii biliare şi de gastrite cronice. Iar anghinarea este cea mai bună aliată a ficatului. De asemenea, această plantă stimulează excreţia colesterolului prin bilă şi scade astfel atât nivelul colesterolului, cât şi al trigliceridelor din sânge", completează medicul Ruxandra Constantina.

Fiecare dintre aceste plante se poate administra sub formă de ceai, de tinctură sau chiar de comprimate (de la PLAFAR). Pentru efect maxim, remediile trebuie luate cu 15-30 de minute înainte de masă.

În caz de aciditate gastrică crescută, de colici abdominale sau de enterocolite, specialista recomandă un amestec de flori de gălbenele, de coada-şoricelului, sunătoare, rădăcină de lemn-dulce, flori de salcâm, rizomi de obligeană şi de rădăcină de tătăneasă. Din două linguriţe de amestec şi dintr-o cană cu apă fiartă se face o infuzie şi se beau două-trei căni pe zi, după mese.

Mănâncă în tihnă

Pentru a evita problemele digestive, la masă trebuie să fii cât mai liniştit şi să mănânci într-un ritm lent, mestecând pe îndelete fiecare îmbucătură. Discuţiile îndelungate, mai ales cele în contradictoriu trebuie evitate, fiindcă determină o creştere necontrolată a nivelului hormonilor de stres, care inhibă procesul natural de digestie. Prima consecinţă a acestor obiceiuri este balonarea, dar poate apărea şi indigestia în unele cazuri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite