Trucuri ca să slăbeşti mai uşor, fără bătăi de cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alcătuirea dietei nu trebuie să fie  un stres, iar alimentele trebuie  să corespundă preferinţelor noastre
Alcătuirea dietei nu trebuie să fie un stres, iar alimentele trebuie să corespundă preferinţelor noastre

Stresul dietelor repetate este în sine un factor care împiedică pierderea kilogramelor în plus. Pentru a scăpa de grăsimea excesivă fără prea mult chin, află ce, cât şi când e bine să mănânci.

Este bine ştiut faptul că dietele drastice, care presupun înfometare, sunt eficiente pe moment, dar conduc la o acumulare suplimentară de kilograme în timp. 

„Orice dietă care promite că slăbeşti x kilograme în y zile, care presupune eliminarea din alimentaţie a anumitor grupe de alimente şi un aport de calorii foarte mic şi care este fixă, neţinând cont de orar sau de preferinţe, este o dietă proastă", atrage atenţia Adrian Copcea, medic specialist diabetolog-nutriţionist în cadrul Centrului Medical „Asteco", din Cluj-Napoca. 

Potrivit specialiştilor, ca să reuşeşti să slăbeşti, iar efectele obţinute să se menţină pe termen lung, nu este necesar să excluzi din alimentaţie produse de bază, ci doar pe cele procesate şi nesănătoase. În plus, în loc să fii preocupat să scoţi din dietă anumite grupe de alimente, nutriţioniştii te sfătuiesc să te asiguri că le incluzi în dietă pe cele care-ţi oferă toate substanţele nutritive de care ai nevoie şi care, în plus, stimulează metabolismul.

În primul rând, este important de ştiut că o dietă eficientă nu trebuie să excludă carbohidraţii, cum se întâmplă în cazul dietei Atkins, ci dimpotrivă. 

Ingrediente de bază într-o dietă eficientă

„Fanii dietelor fără carbohidraţi, de tip Atkins, pot constata că în primele zile se duc două kilograme, ceea ce pare, desigur, un mare succes. Ce se întâmplă de fapt? În organism, primul depozit care se utilizează în cazul dietelor este cel de glicogen. Deşi avem doar aproximativ 500 mg de glicogen în organism, el reţine cam 1,5 litri de apă. Aşa se explică scăderea bruscă în greutate, însă odată cu epuizarea stocului va veni, cu siguranţă, şi momentul refacerii stocului, cu recuperarea aproape instantanee a celor 1-2 kilograme", subliniază specialistul nutriţionist.

Prin urmare, carbohidraţii trebuie să se regăsească într-o alimentaţie menită să ne ajute să slăbim. Desigur, sunt de preferat cei cu eliberare lentă (care cresc nivelul energetic pe termen lung), de exemplu cerealele integrale, fructele şi legumele proaspete. Însă aliate de nădejde în orice cură de slăbire sunt seminţele de in, spun specialiştii. „Aceste seminţe conferă rapid senzaţia de saţietate şi limitează asimilarea grăsimilor în organism", explică medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica
Med-As, din Bucureşti.

Cum controlăm mărimea porţiilor

Potrivit site-ului american www.choosemyplate.gov, este foarte importantă cantitatea zilnică a alimentelor din grupele principale. Specialiştii americani recomandă ca, în fiecare zi, în dietă să se regăsească: aproximativ 100 g de cereale, 700 g de legume şi jumătate de kilogram de fructe şi 150 g de proteine, care să cuprindă atât carne slabă de pui sau peşte, cât şi fasole, soia, mazăre, ciuperci şi alte surse vegetale de proteine. 

O altă metodă de a controla mărimea porţiilor fără a face astfel de calcule o reprezintă alegerea farfuriilor potrivite. Cel puţin aşa susţin cercetătorii de la Universitatea „Cornell", din New York, care au constatat în cadrul unui studiu că sunt importante atât dimensiunea farfuriilor, cât şi culoarea acestora. 

Ei au observat că voluntarii care au mâncat paste cu sos de tomate în farfurii roşii şi paste cu sos de smântână în farfurii albe au mâncat cu 17-22% mai mult decât cei care au avut farfurii de o culoare contrastantă cu cea a mâncării. 

Desigur, şi mărimea farfuriei este esenţială, fiindcă specialiştii au constatat că, indiferent de dimensiunile ei, oamenii mănâncă, de regulă, aproximativ 92% din conţinut.

Cât de mult contează programul de masă

În primul rând, pentru ca organismul să nu intre în stare de „avarie" şi să se simtă înfometat, trebuie să nu permitem să treacă prea mult timp între mese. Aşadar, chiar şi în curele de slăbire se recomandă să mâncăm consistent de trei ori pe zi şi să mai gustăm câte ceva între mese. 

Obiceiul de a mânca doar o dată pe zi este extrem de nociv nu doar pentru sănătate, ci şi pentru siluetă, fiindcă acea masă unică se depune integral sub formă de grăsime, atrag atenţia specialiştii. 

De asemenea, în alcătuirea dietei trebuie să ţinem cont şi de faptul că unele alimente se digeră diferit în funcţie de momentul zilei. Cel mai cunoscut exemplu este oul, care este extrem de benefic şi nu îngraşă dacă este consumat dimineaţa, dar seara este de-a dreptul indigest şi suprasolicită metabolismul.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, spune că ziua sunt recomandate, pe lângă ouă, şi portocalele, morcovii, mazărea, fasolea, roşiile şi carnea, iar seara - nucile, migdalele (care însă au multe calorii şi trebuie consumate cu moderaţie), merele, conopida, ţelina, varza, peştele slab şi perele.

"Orice dietă care promite că slăbeşti x kilograme în y zile şi care presupune eliminarea din alimentaţie a anumitor grupe de alimente este o dietă proastă."
Adrian Copcea nutriţionist

Mitul înfometării după ora 18.00

„Poate că nu greşesc dacă estimez că măcar o treime din pacienţii care se prezintă la cabinet pentru consult de nutriţie nu uită să întrebe dacă au voie să mănânce după ora 18.00", a observat medicul nutriţionist Adrian Copcea. Însă această regulă este un mit. De fapt, metabolismul este mult mai complex şi nu contează atât de mult ora la care luăm cina, ci alimentele şi cantitatea lor. „Dacă această masă de la ora 18.00 vine după o înfometare în timpul zilei, această atitudine va conduce la tipica şi aparent paradoxala îngrăşare", precizează specialistul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite