Trei mituri despre igiena orală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu este bine să te speli pe dinţi după fiecare masă“ sau „sângerarea la periaj este normală“ sunt idei greşite, adesea întâlnite şi în rândul românilor.

Igiena orală corespunzătoare este esenţială pentru a menţine sănătatea întregului organism. Cu toate acestea, multe persoane nu acordă atenţia cuvenită acestui aspect. Astfel, un studiu realizat anul trecut de Wrigley România arată că 19% din români nu-şi periază dinţii zilnic, iar 66% din ei merg mai puţin de o dată pe an la dentist.

„Igiena deficitară favorizează acumularea plăcii bacteriene şi a tartrului, care duc la afecţiuni ale gingiei sau ale ligamentelor dentare, la apariţia cariilor şi, în final, la fracturarea dinţilor şi la pierderea lor", spune medicul stomatolog Raluca Drăghici de la Clinica Imperial Dent din Bucureşti.

Mai mult decât lipsa obişnuinţei de a-şi îngriji dantura, un număr ridicat de persoane nu reuşesc să deosebească mitul de realitate atunci când aud diverse concepţii despre sănătatea dentară.

1. „Nu trebuie să ne spălăm pe dinţi după masă."

Adevărat. Contrar ideii conform căreia trebuie să ne spălăm pe dinţi imediat după ce am mâncat, cercetătorii de la „Fundaţia Britanică a Sănătăţii Orale" susţin că spălatul imediat după consumul de dulce şi excesul de zel în această privinţă pot afecta smalţul dinţilor.

Ei pun acest lucru pe seama faptului că zahărul din alimente transformă pH-ul din gură într-unul acid, care sensibilizează smalţul. Iar dacă dinţii sunt periaţi în acel moment, se înlătură un strat subţire de smalţ, favorizând apariţia cariilor. De aceea, este indicat ca periajul să se facă la cel puţin o jumătate de oră după consumul de dulciuri. De altfel, specialiştii spun că în general este suficient să ne spălăm pe dinţi de două ori pe zi. Dacă totuşi periajul se face mai frecvent, este bine să se folosească o periuţă moale.

De asemenea, este indicat să se folosească o pastă de dinţi cu fluor, ce ajută la prevenirea cariilor. De altfel, stomatologul Phil Stemmer de la „The Fresh Breath Centre" din Londra spune că cel mai eficient este să nu clătim gura cu apă cel puţin o jumătate de oră după periaj, pentru a lăsa fluorul să-şi exercite rolul protector. Mai mult decât atât, el recomandă ca periuţa de dinţi să nu fie trecută prin jetul de apă înainte de periaj pentru a nu dilua fluorul conţinut de pasta de dinţi.

2. „Folosiţi Aţă dentară o dată pe săptămână."

Fals. Aţa dentară ar trebui folosită zilnic, deoarece în acest fel reuşim să curăţăm zone în care periuţa de dinţi nu ajunge, îndepărtând mai eficient placa dentară care se formează între dinţi şi la baza gingiilor. „Fiecare dinte are patru sau cinci suprafeţe. Iar dacă nu folosim aţa dentară, lăsăm cel puţin două suprafeţe necurăţate. Deci aţa dentară este singura care îndepărtează bacteriile din spaţiile dintre dinţi", explică medicul Raluca Drăghici.

Pentru a urma în mod corect procedeul de curăţare, trebuie să se rupă o bucată de aproximativ 18 cm de aţă dentară, ale cărei capete se înfăşoară în jurul degetelor mijlocii. Se întinde aţa, se trece uşor, de sus în jos, printre toţi dinţii, iar apoi se curăţă cu blândeţe baza fiecărui dinte, aproape de linia gingiei.

3. „Sângerarea la periere este normală."

Fals. Sângerarea gingiilor reprezintă unul dintre principalele semne ale bolii parodontale. De aceea, într-o astfel de situaţie se recomandă consultul fără întârziere al unui stomatolog. De altfel, acest lucru trebuie făcut oricum de cel puţin două ori pe an, chiar şi în absenţa unor simptome neplăcute.

"Igiena orală deficitară favorizează acumularea plăcii bacteriene şi a tartrului, care duc la afecţiuni ale gingiei, la apariţia cariilor şi, în final, la fracturarea dinţilor şi la pierderea lor."
Dr. Raluca Drăghici
medic stomatolog

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite