Trataţi cu precauţie bolile copilăriei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrarea de analgezice şi de antiinflamatoare şi adoptarea unei diete cât mai simple fac simptomele mai uşor de suportat.

Bolile copilăriei (varicela, rujeola, rubeola, oreionul şi scarlatina) sunt considerate cele mai contagioase afecţiuni infecţioase. De exemplu, în cazul varicelei (vărsat de vânt) un singur bolnav poate infecta alte o sută de persoane.

„În cazul acestor boli, gradul de contagiozitate creşte progresiv. Gradul maxim se atinge în săptămâna de dinaintea apariţiei primelor semne de boală (vezicule pe tot corpul, stare generală de rău, febră mare). Persoana în cauză îi poate molipsi pe cei din jur şi în zilele următoare, însă gradul de contagiozitate începe să scadă", explică medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti.

Diagnosticarea corectă este esenţială

În general, bolile copilăriei debutează cu febră mare, vărsături, stări de greaţă şi cu stare generală de rău. Însă aceste simptome pot apărea şi în caz de gripă sau de răceală şi, de aceea, bolnavul ar trebui să se prezinte la medicul de familie sau la cel pediatru pentru stabilirea corectă a diagnosticului.

În caz de scarlatină şi de rujeolă, de exemplu, se impune internarea de urgenţă în spital, deoarece bolile au un potenţial crescut de complicaţii (cresc riscul de encefalită). În caz de varicelă, de rubeolă şi de rujeolă antibioticele sunt total ineficiente, deoarece infecţiile sunt produse de virusuri, şi nu de bacterii.

Aceste medicamente însă se recomandă în cazul îmbolnăvirii de scarlatină, întrucât boala apare în urma infectării cu streptococul betahemolitic de grup A. Bolnavului i se pot prescrie antiinflamatoare, antitermice şi analgezice care îl ajută să combată febra şi starea generală de rău. Pentru astfel de boli, cele mai agreate medicamente sunt cele pe bază de paracetamol şi de ibuprofen.

Legume fierte şi peşte, în caz de varicelă

Potrivit medicilor, vărsatul de vânt creează cel mai mare disconfort fizic şi psihic. Aceasta deoarece veziculele apar peste tot, inclusiv pe pleoape şi pe organele genitale. Deoarece veziculele afectează inclusiv interiorul tubului digestiv, se impune o dietă specifică.

„Persoanele care au vărsat de vânt trebuie să evite alimentele care stimulează puternic secreţia sucurilor gastrice, deoarece o cantitate mare de acid clorhidric irită puternic tubul digestiv", mai spune medicul Călin Ciubotaru. Se vor evita citricele, dulciurile concentrate şi prăjelile.

În schimb, se vor prefera meniurile uşoare compuse din legume fierte, piure de cartofi, carne de pui, peşte şi din orez. De asemenea, este extrem de important aportul suficient de apă, febra mare ducând la deshidratare şi la accentuarea simptomelor.

Vaccinarea oferă protecţie celor mici

Imunitatea împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului şi varicelei se poate obţine prin vaccinare. Doar ROR (vaccinul contra rujeolei, oreionului şi rubeolei) este inclus în schema obligatorie de vaccinare. Prima doză se administrează la vârsta de un an, iar o altă doză înainte de intrarea la şcoală. Pentru prevenirea îmbolnăvirii de scarlatină nu există vaccinuri.

Citiţi mâine în „Adevărul Weekend Sănătate"!

- Dosar: Bacteriile cu care trăim zi de zi
- Care microbi sunt esenţiali pentru a rămâne sănătoşi
- Cât contează dieta în păstrarea florei digestive
- Ce efecte au „vietăţile" din intestine asupra organismului
- De ce pentru unele persoane notele muzicale au culoare
- Cât de sigure sunt implanturile mamare
- Reportaj: Acneea creează complexe şi «pătează» destine
- Ce urmări are medicaţia de stimulare ovariană
- Scapă de febră cu remedii naturale!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite