Superbacilul tuberculozei ar putea face ravagii în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forma de TBC recent apărută este adesea fatală
Forma de TBC recent apărută este adesea fatală

Mai multe cazuri de TBC rezistentă la toate antibioticele au fost raportate în ultima perioadă. Dacă bacilul ajunge şi la noi, sistemul sanitar nu va putea îngriji aceşti bolnavi.

S-a întâmplat mai repede decât au estimat medicii: am epuizat arsenalul de antibiotice împotriva tuberculozei. În ultimele luni s-au raportat mai multe cazuri de tuberculoză rezistentă la antibioticele de linia întâi şi a doua de care dispune medicina la ora actuală pentru a trata boala. Tulpina-mutant a bacilului a fost identificată cu mai mulţi ani în urmă, iar în 2003 a făcut două victime în Italia.

Focarul este în Asia

În luna ianuarie, India a raportat 12 asemenea cazuri, dar ulterior a revenit asupra anunţului, motivând că tulpina de TBC nu este atât de rezistentă pe cât au crezut iniţial. „Este un lucru sigur că astfel de cazuri există în Asia de Sud-Est, în India şi în Pakistan şi ele se pot răspândi peste tot în lume.

Forma de tuberculoză rezistentă poate fi transmisă de cei care călătoresc în aceste zone", potrivit profesorului doctor Constantin Marica, vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie. În România nu au fost raportate cazuri deocamdată.

În 2009, în SUA, s-a înregistrat singurul caz de TBC XXDR tratat cu succes. Probabil că bolnavul, un student peruan, a contractat boala în ţara natală. Prin urmare, este destul de posibil ca bacilul rezistent să se fi răspândit deja pe toate continentele.

Costul îngrijirilor medicale pe care le-a primit, incluzând aici nu doar medicamentele, ci şi spitalizarea (la izolare) de 19 luni, a fost de nu mai puţin de 500.000 de dolari. „Cunosc cazul, medicamentul folosit a fost linezolid, care este foarte scump şi are foarte multe reacţii adverse, iar probabilitatea ca el să fie eficient este mică", spune profesorul Constantin Marica.

Nu ne-am putea permite să tratăm bolnavii

Medicii numesc noua formă de TBC total rezistentă XXDR (Extra Extensively Drug Resistant) sau TDR (Totally Drug Resistant). Ea nu este recunoscută deocamdată sub acest nume de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Specialiştii instituţiei încadrează cazurile raportate în categoria TBC-ului XDR (Extensively Drug Resistant), o formă a bolii cunoscută de mai multă vreme şi care este rezistentă la antibioticele de linia întâi în tratamentul TBC-ului şi la cel puţin unul dintre cele trei antibiotice injectabile de linia a doua. Între 2 şi 4% din totalul cazurilor de TBC sunt XDR şi cele mai multe au fost înregistrate în Asia.

„În România, numărul de cazuri de tuberculoză XDR nu este mare. Dar noi nu ne permitem să tratăm bolnavii. Prin Programul Naţional de Control al Tuberculozei se asigură tratament doar pentru cea multirezistentă, care este o mare problemă la noi", spune profesorul Marica. Tuberculoza MDR (Multi Drug Resistant) nu răspunde la tratamentul cu rifampicină şi izoniazidă, antibiotice de linia întâi. Ea reprezintă între 13 şi 20% din totalul cazurilor de TBC de la noi.

Bolnavii cu forma de TBC XDR trebuie să suporte costul tratamentului, care ajunge la peste 40.000 de lei. Este puţin probabil ca un bolnav cu forma XXDR să dispună de bani pentru a încerca tratamentul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite