Soluţii pentru recuperarea podoabei capilare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentele care opresc căderea părului sunt eficiente dacă se fac de la primele semne. În cazul în care zonele fără păr sunt extinse, podoaba capilară nu mai poate fi recuperată, dar se poate recurge la implantul de păr, o procedură care nu necesită internare.

Cel mai frecvent, căderea părului este determinată de afecţiuni precum alopecia androgenetică, moştenită în familie, şi alopecia areata (pelada), determinată de inflamaţii locale şi de afecţiuni autoimune. Ambele tipuri de alopecie afectează atât bărbaţii, cât şi femeile, iar tratamentul precoce, început de la apariţia primelor simptome, garantează recuperarea podoabei capilare.

Pot avea cauză hormonală

Alopecia androgenetică moştenită este cauzată de tulburări care apar în mecanismele de producere a hormonilor sexuali. Din acest motiv, echilibrarea hormonală reprezintă prima măsură pentru a stopa căderea firelor de păr. „În cazul bărbaţilor se administrează medicamente care blochează o enzimă numită 5-Alfa-reductază, care metabolizează hormonul sexual testosteron. Această enzimă transformă testosteronul în dihidrotestosteron, compus care, secretat în corp în cantităţi mari, scurtează viaţa firului de păr, determină subţierea lui şi, în ultimă instanţă, chelirea", explică medicul dermatolog Irinel Nedelcu de la Clinica Egoclinic din Capitală. 

Şi în cazul femeilor, prima fază a tratamentului alopeciei androgenetice o reprezintă echilibrarea hormonală. „Mecanismul este acelaşi, tulburările de metabolizare a hormonilor afectează bulbii firelor de păr şi determină căderea firelor. Ca atare, în urma analizelor, este necesară reechilibrarea hormonală", explică medicul Irinel Nedelcu.

Tratamente pentru stimularea creşterii

Pe lângă tratamentele care echilibrează hormonal, alopecia moştenită se tratează şi prin stimularea locală a creşterii părului. „Se folosesc tratamente cu substanţe precum minoxidinul, adică produse de inducţie a creşterii părului, precum şi şampoane care au astfel de efect", mai spune medicul Irinel Nedelcu. De asemenea, trebuie folosite pentru îngrijirea părului doar produse speciale care întăresc rădăcina. Astfel de produse sunt recomandate de medicul dermatolog în urma unei consultaţii.

Implantul de păr, ultima soluţie

Chiar şi în cazurile în care suprafeţele cu păr rar sunt extinse, mai există o soluţie. Este vorba despre implantul de păr. Procedura presupune extragerea unor fire de păr de la ceafă sau din zonele laterale, cu tot cu rădăcină şi implantarea lor în porţiunile afectate. În medie, sunt necesare 800 de grefe de păr, iar procedura are succes în majoritatea cazurilor.

Potrivit specialiştilor dermatologi, operaţia începe cu dezinfectarea părului ce urmează a fi transplantat şi a zonei afectate de calviţie. Apoi se continuă cu anestezia locală. Se extrag firele de la ceafă şi din zonele laterale ale scalpului împreună cu rădăcina, fiecare grefă având cel mult trei fire de păr. Zonele din care s-au extras grefele se suturează astfel încât să nu existe riscul unor urme vizibile. 

Se înlătură factorii declanşatori

Când căderea părului nu are cauze genetice, trebuie identificaţi factorii declanşatori. „Poate fi vorba despre stres, depresie, anxietate, infecţii severe, despre boli endocrine precum tiroidita, despre tumori ale hipofizei şi ale glandei suprarenale, despre subnutriţie", explică medicul dermatolog Irinel Nedelcu. Potrivit specialistului, concomitent cu tratarea cauzei se trece la aplicarea de tratamente cu antiinflamatoare locale şi cu corticosteroizi. De asemenea, se pot folosi inductori de creştere a firelor de păr, metodă folosită şi în cazul alopeciei cu cauze genetice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite