Soluţii la îndemână pentru a ţine diabetul sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsurarea regulată a glicemiei ajută la prevenirea complicaţiilor
Măsurarea regulată a glicemiei ajută la prevenirea complicaţiilor

Dieta echilibrată, mişcarea şi controlul periodic al glicemiei pot amâna tratamentul cu insulină.

Incapacitatea organismului de a produce sau de a utiliza insulina (un hormon produs de celulele pancreatice) favorizează apariţia diabetului. În România sunt înregistraţi 600.000 de diabetici, însă medicii apreciază că numărul lor se ridică la un milion. În general, diagnosticul de diabet este acceptat foarte greu de bolnav, deoarece afecţiunea este asociată cu dependenţa de insulină.

Într-adevăr, peste 90% din persoanele cu diabet de tip 2 ajung să depindă de insulină, însă de-abia după circa 10-15 ani de luptă cu boala, deşi au existat şi cazuri în care insulina a fost necesară chiar şi după doi-trei ani de la diagnosticare. Potrivit medicilor, momentul administrării insulinei poate fi întârziat, însă cu condiţia ca boala să fie gestionată conform recomandărilor medicilor. În caz contrar, riscul de complicaţii este foarte mare.

Tratat superficial, diabetul poate determina afecţiuni renale, oculare (retinopatia diabetică), ale sistemului nervos, ale inimii şi ale vaselor de sânge. Deşi activitatea fizică joacă un rol esenţial în prevenirea complicaţiilor diabetului, cei mai mulţi bolnavi neglijează acest aspect, afirmă medicii. „Este foarte important să conştientizăm faptul că diabetul, în esenţă, este o boală cu impact semnificativ asupra vaselor de sânge de la nivelul ochilor, inimii, creierului şi picioarelor", explică dr. Mihaela Nicoleta Mândrescu, medic primar diabetolog la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. C. Paulescu"  din Bucureşti.

Potrivit specialistului, activitatea fizică determină contracţia muşchilor şi favorizează menţinerea elasticităţii vaselor de sânge şi dilatarea corespunzătoare a acestora. Efectul este creşterea fluxului sangvin. Pentru a controla boala cât mai bine, ideal ar fi ca fiecare persoană cu diabet să facă, zilnic, câte 30 de minute de exerciţii fizice. Medicii spun că cele mai bune forme de mişcare sunt joggingul, înotul, ciclismul şi mersul în ritm alert.

Dieta sănătoasă previne complicaţiile

În mod eronat, diabetul este asociat cu un regim alimentar drastic, din care toate dulciurile trebuie excluse. Potrivit medicilor, diabeticul poate consuma dulciuri concentrate, însă cu condiţia să ţină cont de câteva recomandări. „Dacă o persoană cu diabet adoptă un stil de viaţă sănătos, adică face mişcare zilnic şi are grijă să meargă regulat la control, poate să mănânce dulciuri, însă numai în cantităţi foarte mici. Este important ca aceste dulciuri să fie consumate numai în timpul zilei, precum şi înainte sau după activitatea fizică", explică medicul Mihaela Nicoleta Mândrescu.

În ceea ce priveşte dieta, aceasta nu diferită major de cea a unei persoane fără probleme de sănătate. Se vor prefera fructele, legumele, carnea slabă de pui, de curcan şi peştele, cerealele, fructele uscate (migdale, nuci, fistic). Se vor evita grăsimile saturate, deoarece sunt o adevărată ameninţare pentru vasele de sânge. În unele cazuri, există restricţii şi cu privire la struguri şi la alte fructe dulci.

"De două ori pe an se va verifica nivelul colesterolului, al trigliceridelor şi al hemoglobinei glicozilate.''
Dr. Mihaela Nicoleta Mândrescu medic diabetolog

Analizele medicale, obligatorii

Pentru a ţine boala sub control, dieta sănătoasă şi activitatea fizică trebuie completate cu verificarea regulată a glicemiei şi a stării de sănătate. Se recomandă ca, o dată pe an, să se realizeze un examen al fundului de ochi, o electrocardiogramă şi un examen de picior diabetic. „Fără excepţie, fiecare diabetic trebuie să verifice, de două ori pe an, profilul lipidic, adică nivelul colesterolului, al trigliceridelor şi al hemoglobinei glicozilate. Concentraţia ei reflectă cel mai bine media glicemiilor din ultimele trei luni şi arată nivelul de echilibru metabolic", precizează medicul Mihaela Nicoleta Mândrescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite