Sexul şi contracepţia, „materii“ la care românii învaţă singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi în ultimii ani s-au înregistrat progrese vizibile, româncele merg încă prea rar şi prea târziu la ginecolog
Deşi în ultimii ani s-au înregistrat progrese vizibile, româncele merg încă prea rar şi prea târziu la ginecolog

Românii au puţine informaţii despre bolile cu transmitere sexuală. Majoritatea femeilor ajung la ginecolog când sunt însărcinate sau dacă au o problemă gravă de sănătate şi nu pentru controlul periodic.

Românilor nu le este clar care sunt bolile cu transmitere sexuală şi care sunt consecinţele contractării acestor boli, arată datele celor mai recente studii. În ceea ce priveşte metodele de contracepţie, cele mai cunoscute sunt prezervativul şi contraceptivele orale combinate, care sunt folosite, în mare parte, pentru a evita sarcinile nedorite. Mulţi români se mai bazează însă pe metoda calendarului sau pe practica de retragere, metoda coitului întrerupt.

Specialiştii spun că se confruntă în continuare cu o lipsă de informare. Aşa se explică de ce unele femei află de abia când ajung la doctorul ginecolog că sunt însărcinate, în cel mai bun caz, sau că au cancer de col uterin, în cel mai rău caz.

Paradoxal, românii cunosc mai bine bolile cu transmitere sexuală mai rare, cum sunt SIDA, sifilis şi hepatita, decât pe cele mai frecvente. Cel  mai recent studiu în domeniu, efectuat de GfK Healthcare România, arată că doar 25% din români cunosc riscul infecţiilor cu Candida, HPV, Chlamydia ori cu Trichomonas. Dar nu ştiu multe detalii despre aceste afecţiuni cu risc mare de contractare. Rezultatele studiului au mai arătat că jumătate din numărul bărbaţilor chestionaţi ştiu că astfel de boli se pot transmite şi în cavitatea bucală, prin sex oral. Dar, spre deosebire de aceştia, doar 30% dintre femei sunt conştiente de acest pericol.

Sunt femei şi cu zece avorturi la activ!

În ceea ce priveşte metodele contraceptive, campaniile de informare din ultimii ani şi-au spus cuvântul: peste 60% din români au încredere şi folosesc prezervativul pentru a se proteja de bolile cu transmitere sexuală. Preţul accesibil al prezervativelor este şi un criteriu de selecţie, o cutie variind de la 5 la 10 lei. Însă numărul celor care folosesc metodele contraceptive este în continuare scăzut. O arată cifrele neoficiale din cabinetul medicilor ginecologi legate de sarcinile nedorite.

„Anual, dintr-un milion de femei însărcinate, peste 700.000 avortează, iar aproximativ 7% au peste 10 avorturi efectuate!", susţine medicul Gabriela Cotarcea, specialist în obstetrică-ginecologie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti. Întreruperea de sarcină rămâne o metodă de contracepţie actuală în România şi priveşte în special păturile sociale cu nivel scăzut de educaţie şi acces mai dificil la informaţii.

Contracepţia incorectă duce la infertilitate

„Faţă de acum zece ani, datorită şi metodelor moderne de informare, românii au o mai bună educaţie sexuală, dar încă putem vorbi ignoranţă şi de neştiinţă", spune medicul Gabriela Cotarcea.

Tinerii sunt mai informaţi în acest domeniu decât părinţii lor. Dar au şi ei lipsurile lor. „Tinerii nu sunt informaţi, în balans, despre ceea ce înseamnă fertilitatea. Adică fetele învaţă să evite o sarcină nedorită, dar nu cunosc ce înseamnă cu adevărat fertilitatea şi că au riscuri mari ca după vârsta de 30-40 de ani să devină infertile", spune medicul ginecolog.

Spre deosebire de bărbaţi, fertilitatea femeilor are o limită de vârstă. „Cele mai multe femei nu ştiu sau ignoră acest lucru şi se trezesc după 30 de ani că nu mai pot avea copii. Şi că au fertilitate scăzută sau deloc", atenţionează ginecologul. Şi ceea ce nu cunosc mulţi români este că şi infecţiile cu transmitere sexuală repetate, dar şi chiuretajele afectează fertilitatea.

În acest caz se află şi Loredana, din Ploieşti, care a rămas însărcinată puţin după vârsta de 20 de ani, dar a fost nevoită să facă avort. „Părinţii prietenului meu de atunci, actual soţ, nu m-au vrut în familia lor de la bun început, cu atât mai puţin pe copil. Aşa că au insistat să avortez. Îl iubeam şi am crezut că e cel mai bine pentru amândoi. Între timp am făcut 34 de ani şi ne-am căsătorit, iar acum ne dorim mult un copil. Tot încercăm, dar nu mai pot avea copii. Aşa mi-a spus medicul", povesteşte, resemnată, tânăra.

Tinerii informaţi sunt mai precauţi

Discuţiile despre sex ar trebui să fie abordate în familie şi în şcoli, însă prejudecăţile şi regulile religioase stăpânesc mare parte din mediul rural şi din cel urban, spun medicii. Părinţilor le e teamă că o cultură bogată în materie de sex le va trezi copiilor interesul pentru debutul timpuriu al vieţii sexuale. Această temere este spulberată de studiile care arată că tinerii informaţi corect despre reproducere, contracepţie, boli cu transmitere sexuală şi despre fertilitate nu numai că aşteaptă momentul potrivit ca să-şi înceapă viaţa sexuală, dar sunt mai atenţi la partenerii aleşi, spun specialiştii.

Adolescenţii au multe canale de informare în zilele noastre: internetul, revistele destinate lor, dar şi cursurile speciale din şcoli, care surprind latura mai „serioasă" a sexului. De exemplu, în cadrul programului „Educaţie pentru Viaţa de Familie", care s-a derulat în anul şcolar 2011-2012 în licee din 15 judeţe, peste 5.000 de tineri au aflat mai mult despre anatomie, prevenire şi combatere HIV/SIDA, dar şi despre metodele contraceptive.

Cursul a mai cuprins: autocunoaştere, clarificarea valorilor şi luarea deciziilor, rolurile sexelor şi relaţionarea, infecţiile cu transmitere sexuală, sarcină şi parentalitate, comunicare în sănătatea reproducerii şi a sexualităţii. Programul se va desfăşura şi în anul şcolar 2012-2013. „Utilizarea metodelor moderne de contracepţie este în creştere, însă procentul actual de utilizare nu este unul suficient", explică necesitatea unor astfel de cursuri Adina Manea, coordonator al fundaţiei „Tineri pentru Tineri" şi organizatoarea programului.

Metoda preferată a adolescenţilor

Prezervativul este utilizat de către tineri în proporţie de 70,3% pentru a evita o sarcină nedorită, arată concluziile de anul trecut ale Studiului Sănătăţii Reproducerii, comandat de fundaţia „Tineri pentru Tineri".

În ceea ce priveşte bolile cu transmitere sexuală, aproape doi din zece tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom. Informaţie eronată! De exemplu, aproape 80% din persoanele care au infecţia cu Chlamydia nu au semne vizibile.

70% din tinerii activi sexual folosesc prezervativul.

"Anual, dintr-un milion de femei însărcinate, peste 700.000 avortează!"
Gabriela Cotarcea specialist obstetrică-ginecologie Spitalul de Urgenţă Floreasca, Bucureşti

La 2 ani, primele lecţii de sexualitate

Psihologul cu specializare în sexologie Cristian Delcea, de la Centrul de Terapie Sexologică online Sex Man, consideră că perioada cea mai potrivită la care copilul poate învăţa despre sexualitate începe de la 2 ani. „Dacă este fetiţă, atunci trebuie să capete cunoştinţe despre sexualitatea feminină, iar dacă este băiat, să afle noţiuni despre sexualitatea masculină", spune specialistul. În ceea ce priveşte abordările legate de actele sexuale, Delcea spune că sunt recomandate mult mai târziu.

Legat de abordările despre violuri, parafilii - perversiuni manifestate prin căutarea plăcerii sexuale în obiecte sau în situaţii bizare - ori despre tulburările de identitate sexuală, psihologul spune că acestea trebuie să aibă loc după vârsta de 16 ani. Pe de altă parte, dacă tânărul dă semne că vrea să-şi înceapă viaţa sexuală mai devreme, părintele trebuie să-l informeze corect despre metodele de protecţie, bolile cu transmitere sexuală şi despre fertilitate.

Metoda calendarului şi retragerea, de bază

Dacă în anii '90 contracepţia era un subiect tabu, la ora actuală controlul voluntar al fertilităţii este o problemă extrem de importantă. Iar contracepţia este o temă cunoscută de majoritatea claselor sociale.

„Fiecare femeie îşi petrece cei mai mulţi ani ai vârstei reproductive încercând să evite o sarcină. Accesul la contracepţie şi utilizarea ei adecvată au scăzut incidenţa sarcinilor nedorite, realitate ce a avut un impact puternic asupra creşterii demografice - în sensul limitării acesteia", explică medicul specialist în obstetrică-ginecologie Roxana Şucu, de la Clinica Polisano, din Bucureşti.

În România, religia şi nivelul educaţional scăzut au încă influenţe puternice asupra sănătăţii vieţii sexuale. „Rigorile religioase, precum şi analfabetismul reprezintă obstacole în calea răspândirii metodelor de contracepţie. Cea mai utilizată metodă este cea a calendarului, OginoKnaus", declară specialistul Roxana Şucu.

Pilulele, luate după ureche

Datorită promovării din ultimii ani, contraceptivele orale combinate câştigă teren în faţa metodei calendarului. Acestea sunt pilule estro-progestative, pe bază de hormoni feminini, şi inhibă ovulaţia. Deşi contraceptivele orale sunt utilizate de femeile cu o educaţie mai bună, cele mai multe decid singure ce tip de pilule să aleagă, fără să ia seama la riscurile la care se expun. „Contraceptivele orale combinate au o serie de efecte adverse la persoanele ce asociază factori de risc, precum diabet zaharat, tulburări ale metabolismului lipidic, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, fumat.

Recomandarea contraceptivelor se face numai după efectuarea unor analize şi după realizarea unui consult ginecologic atent", atenţionează medicul ginecolog Roxana Şucu.

De ce se numără contraceptivele orale printre favoritele femeilor? Acestea au efecte non-contraceptive, printre care: ameliorarea dismenoreei, prevenirea şi tratarea chisturilor ovariene, tulburărilor ciclului menstrual, acneei, dar şi hirsutismului (pilozitate în exces). Preţul este şi un motiv bun de alegere a acestei metode contraceptive: un blister cu pilule variază între 15 lei şi 50 de lei.

Inelul şi injecţiile hormonale, inaccesibile

În ceea ce priveşte inelele vaginale hormonale, femeile nu sunt la fel de receptive atunci când este vorba de tolerarea unui corp străin intravaginal. Un alt motiv al utilizării scăzute al inelului contraceptiv este preţul, care porneşte de la 50 de lei.

Contracepţia hormonală injectabilă este mai rar utilizată şi indicată de medicul specialist, în  mare parte şi din cauza metodei inconfortabile de administrare. Preţul unei injecţii variază între 25 de lei şi 35 de lei.

"Rigorile religioase, precum şi analfabetismul reprezintă obstacole în calea răspândirii metodelor de contracepţie. Cea mai utilizată metodă este cea a calendarului."
Roxana Şucu medic specialist în obstetrică-ginecologie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite