Românii îşi tratează durerile cu pastile ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Algocalminul, cel mai vândut analgezic, poate provoca alergii
Algocalminul, cel mai vândut analgezic, poate provoca alergii

Anul trecut, algocalminul a fost cel mai vândut calmant, în ciuda faptului că a fost interzisă comercializarea lui fără reţetă.

Cei mai mulţi români au obiceiul de a lua algocalmin atunci când au o durere, arată un raport al firmei de cercetare IMS Health. Însă tratamentul prelungit ne poate pune sănătatea în pericol. Medicii atrag atenţia că, în cele mai multe cazuri, atunci când este luat în exces, algocalminul poate da reacţii alergice şi chiar crize de astm.

Însă el poate avea chiar efecte secundare importante. „Algocalminul conţine metamizol, substanţă care, administrată repetat, timp îndelungat, favorizează agranulocitoza, o boală letală ce apare pe fondul scăderii nivelului de globule albe (granulocite) din sânge", explică profesorul doctor Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

Ibuprofenul şi Paracetamolul, în top

În ciuda preţului uşor ridicat faţă de restul analgezicelor, românii apelează, după algocalmin, la medicamentele pe bază de ibuprofen. Acest tip de tratament este recomandat atât pentru calmarea durerii, cât şi în tratamentul răcelii şi gripei. Acelaşi raport IMS Health arată că paracetamolul ocupă poziţia a treia în topul medicamentelor cumpărate frecvent de români. Preţul scăzut al acestuia, în comparaţie cu restul analgezicelor, şi faptul că se eliberează fără prescripţie medicală au determinat o creştere cu 44% a vânzărilor în anul 2011, faţă de anul anterior.

Prin urmare, paracetamolul începe să câştige tot mai mult teren în faţa celorlalte analgezice şi tratamente antirăceală. Dar, chiar şi banalul paracetamol ar trebui luat cu precauţie. Potrivit prof. dr. Ioan Fulga, în cazul administrării unor doze mai mari decât cele specificate pe prospect, para-cetamolul prezintă risc de toxicitate hepatică. În varianta sa „sinus", acest medicament are o gamă variată de indicaţii, fiind eficient nu doar în caz de febră şi de dureri musculare generalizate, ci şi în caz de rinită, pentru descongestionarea căilor respiratorii. Însă în această formă, poate produce mai multe reacţii adverse, mai ales din sfera cardiovasculară, cum sunt tahicardia şi palpitaţiile, dar şi tulburări de tip anxios.

În acelaşi top al medicamentelor cumpărate frecvent de români sunt incluse şi aspenterul (un tip de aspirină specială pentru cardiaci), aspirina propriu-zisă şi antine-vralgicul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite