Românii au acces la un sistem medical de urgenţă performant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, datele pacientului pot fi transferate în  timp real către spitalele mai mari
În prezent, datele pacientului pot fi transferate în timp real către spitalele mai mari

Acordarea rapidă a primului ajutor este posibilă datorită dotării unităţilor de primire urgenţe cu aparatură de ultimă generaţie. Se preconizează că fiecare persoană va utiliza măcar o dată în viaţă numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Un astfel de număr trebuie apelat doar atunci când este pusă în pericol viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, referindu-ne doar la situaţiile care vizează sănătatea. În funcţie de situaţie, primul ajutor se acordă de către una dintre aşa-numitele agenţii specializate de intervenţie, de exemplu, Poliţia, Pompierii, SMURD, Ambulanţa şi Jandarmeria. 

„În ultimii ani, sistemul medical de urgenţă a făcut paşi uriaşi atât la nivel prespitalicesc (SMURD, Ambulanţă), cât şi la nivelul unităţilor de urgenţă. Prin programul de reabilitare, început în anul 2007 şi încheiat anul acesta în februarie, unităţile de primire urgenţe au fost dotate cu cele mai bune echipamente: tărgi, aparate de monitorizare a funcţiei cardiace, dispozitive pentru managementul căilor aeriene etc", explică Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti şi purtător de cuvânt la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

De asemenea, datorită accesului la investigaţii paraclinice (ecografii, computer tomograf), se poate realiza evaluarea rapidă a stării bolnavului.

Salvarea vine în circa opt minute

Pentru acordarea primului ajutor  în cel mai scurt timp, persoana care apelează 112 trebuie să răspundă cât mai clar la întrebările operatorului. Acesta va adresa un set de întrebări standard: „Ce urgenţă aveţi? Unde este urgenţa? Unde vă aflaţi? De la ce număr de telefon sunaţi? Şi cum vă numiţi? ". „Pentru cazurile grave care necesită o ambulanţă SMURD, de la preluarea apelului de către operator şi până la plecarea pe teren a unei ambulanţe de reanimare trec în medie trei minute. Iar dacă evenimentul s-a petrecut pe raza Bucureşti-Ilfov, ambulanţa ajunge la locul cu pricina în circa opt minute", precizează Opriţa.

Patru centre SMURD, dotate cu elicoptere

În prezent, acordarea primului ajutor se poate face şi pe calea aerului. Printr-un program al Ministerului Sănătăţii, patru centre regionale SMURD sunt dotate cu elicoptere de destinaţie medicală. Este vorba despre centrele din Timişoara, Bucureşti, Arad şi din Iaşi. Potrivit medicului Bogdan Opriţa, în viitorul apropiat, Ministerul Sănătăţii va achiziţiona încă un astfel de elicopter care, cel mai probabil, va ajunge la centrul SMURD din Iaşi.

Decesele prin infarct au scăzut la jumătate

Începând de anul trecut, Ministerul Sănătăţii a implementat programul de tratament invaziv a infarctului de miocard acut (până atunci, un astfel de ajutor se acorda numai persoanelor cu infarct miocardic cronic, deoarece nu exista personal medical specializat). Cu alte cuvinte, persoanele care suferă un infarct pot beneficia în primele 12 ore de la accident de reperfuzie prin angioplastie (dezobstrucţia arterelor coronariene prin introducerea unui stent, sub forma unui cilindru, care menţine artera deschisă).

Datele statistice arată că în primele şase luni de la introducerea programului, mortalitatea prin infarct s-a redus la jumătate. În prezent, programul se aplică în nouă spitale din Bucureşti (Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu", Spitalul Militar, Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar de Urgenţă), din Târgu-Mureş, Timişoara, Iaşi şi din Cluj-Napoca. De exemplu, numai la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală sunt soluţionate, zilnic, zece cazuri de infarct miocardic acut.

De asemenea, acordarea rapidă a primului ajutor este facilitată şi de introducerea programului de telemedicină prespitalicească (ambulanţa este direcţionată direct la spitalul de urgenţă de gardă) şi a programului de telemedicină interspitalicească (datele pacientului pot fi transferate în timp real către spitalele mai mari).

112 poate fi apelat din orice zonă

Există zone în care unii operatori de telefonie mobilă nu au acoperire. Însă numărul de urgenţă 112 este funcţional chiar şi în aceste condiţii. Prin urmare, dacă sunaţi la 112, apelul va fi preluat de un operator de telefonie mobilă care are acoperire în zona respectivă. De asemenea, apelul la 112 este posibil şi în situaţia în care accesul la convorbirile telefonice este sistat din cauza neplăţii abonamentului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite