Programul informatic nu a reuşit să ne scape de bâlbele din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modul de încărcare a datelor este greoi şi depinde mai mult de abilităţile operatorului
Modul de încărcare a datelor este greoi şi depinde mai mult de abilităţile operatorului

Un raport al Curţii de Conturi a arătat că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost prost conceput şi executat.

Acest sistem informatizat este de fapt un soft implementat cu scopul de a centraliza activitatea operatorilor din sistemul de sănătate. Cu ajutorul lui, se dorea eliminarea eliberării de reţete către bolnavi inexistenţi, evitarea apariţiei pacienţilor fictivi ori internările nejustificate. Din păcate, astfel de probleme nu au dispărut. În raportul Curţii de Conturi se specifică faptul că sistemul nu are capacitatea de a procesa raportările de la diferiţi furnizori de servicii medicale fără eroare şi operează cu întârziere ieşirea unui bolnav dintr-o categorie atunci când nu mai îndeplineşte condiţiile legale.

„Sistemul unic informatizat implementat de CNAS este, de fapt, un soft de control, care, din păcate, nu funcţionează la cele mai bune standarde. În ceea ce-i priveşte pe bolnavi, aceştia nu sunt afectaţi direct", explică medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti. De asemenea, s-a mai constatat că bazele de date aferente sistemului conţin în continuare informaţii incomplete sau care sunt actualizate cu mari întârzieri. În plus, există nereguli legate de verificarea calităţii de asigurat.

Efectele implementării, departe de cele dorite

Un raport de audit intern al CNAS întocmit în decembrie 2009 atrăgea atenţia asupra faptului că până la sfârşitul anului 2010 sistemul informatic va intra în colaps din cauza suprasolicitării. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Ulterior, raportul Curţii de Conturi a identificat hibele acestui sistem informaţional: modul de raportare a datelor este greoi şi încărcarea lor în sistem depinde mai mult de abilităţile operatorului. Iar recomandările privind îmbunătăţirea sistemului sunt: scoaterea informaţiilor referitoare la persoanele decedate şi eliminarea românilor plecaţi definitiv din ţară din listele de asiguraţi ale medicilor de familie, deoarece nu mai deţin calitatea de asigurat. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite