Produsele apicole, utile în sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suplimentele alimentare cu lăptişor de matcă, cu polen sau cu propolis sunt energizante, tonice pentru sistemul nervos şi pentru cel imunitar şi au efect protector pentru ficat.

Produsele apicole sunt o sursă valoroasă de vitamine, minerale şi de aminoacizi benefici în tratamentul unor afecţiuni de sezon. Ele pot fi administrate ca atare, dar şi sub formă de suplimente alimentare. Adesea, sunt înglobate în medicamente şi în produse cosmetice. Mierea, de exemplu, se găseşte în compoziţia multor produse antitusive şi antiseptice pentru gât.

„Pentru uz extern, acest produs apicol este încorporat în produse demachiante, în creme de faţă şi de corp, precum şi în şampoane. Mierea hidratează şi hrăneşte tenul, conferă strălucire şi catifelare, revigorează tenul obosit sau îmbătrânit, hrăneşte firul de păr, înlătură mătreaţa şi stimulează circulaţia de la nivelul vaselor sangvine ale scalpului", spune medicul de familie cu competenţă în apifitoterapie Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As din Bucureşti.

Capsulele cu lăptişor, indicate în depresie

Aplicaţii terapeutice are şi un alt produs al stupului: lăptişorul de matcă. El se poate administra atât în stare pură, cât şi sub formă de capsule gelatinoase sau de fiole. Capsulele şi fiolele sunt recomandate ca energizante şi vitaminizante.

De asemenea, ele stimulează pofta de mâncare şi „sunt foarte utile în această perioadă datorită acţiunii tonifiante asupra sistemului nervos, ştiut fiind că sezonul rece este asociat cu o frecvenţă mai mare a depresiei şi a anxietăţii", mai spune specialistul apifitoterapeut. Capsulele gelatinoase se administrează de regulă în doze de câte două pe zi, în cure de două săptămâni, iar fiolele - câte una pe zi, timp de zece zile.

Şi lăptişorul, ca şi mierea, intră în compoziţia unor creme de faţă, în special a celor cu efect antirid, deoarece hrăneşte, hidratează, tonifiază şi revigorează tenul. De asemenea, există şi şampoane pe bază de lăptişor de matcă, indicate pentru proprietăţile lor de regenerare a podoabei capilare.

Tabletele cu propolis, bune în caz de infecţii

Printre proprietăţile terapeutice ale propolisului se numără şi cea antivirală, care ne poate fi de ajutor în sezonul virozelor respiratorii. Pentru tratarea acestora se iau câte una-două tablete sau drajeuri de trei ori pe zi. Drajeurile sau tabletele pot fi luate şi în scopul întăririi sistemului imunitar, pe o perioadă de două săptămâni, sau ca antiseptic bucal în caz de afte, de herpes sau în diverse infecţii bucale.

Ele pot fi administrate chiar şi cazul copiilor, dar dozele trebuie să fie neapărat recomandate de medic, în funcţie de greutate şi de vârstă. Drajeurile sunt indicate şi în inflamaţiile prostatei (adenomul de prostată), iar tabletele pot fi un adjuvant în ulcer, hepatite şi în infecţiile urinare.

Propolisul este disponibil şi sub formă de unguent, el fiind recomandat în caz de răni, eczeme, arsuri, varice şi de psoriazis.
De asemenea, acest produs apicol se găseşte în amestec cu polen, capsulele fiind utile în caz de astenie, de convalescenţă, de ulcer, de colită şi de afecţiuni hepatice. „Aplicat extern, propolisul ajută la regenerarea şi la cicatrizarea pielii. El este foarte util şi în caz de degerături", menţionează medicul Ruxandra Constantina.

Polenul favorizează regenerarea ficatului

Capsulele şi tabletele pe bază de polen au efect hepatoprotector, motiv pentru care sunt indicate în mod deosebit persoanelor care suferă de boli de ficat. Polenul sub formă de capsule ori de tablete poate fi administrat şi în scopul creşterii performanţelor fizice şi intelectuale înaintea unor competiţii sau examene, pentru înlăturarea oboselii, pentru creşterea imunităţii, pentru a susţine dezvoltarea copiilor, pentru a trata anorexia şi anemia şi pentru creşterea apetitului sexual. Curele cu polen sunt mai îndelungate, ajungând la durate de până la trei luni.

Veninul de albine, în unguente pentru reumatici

Virtuţile terapeutice ale veninului de albine sunt binecunoscute astăzi. „Veninul de albine este util pentru diminuarea simptomatologiei în caz de reumatism, de discopatii şi de arterite", spune medicul Ruxandra Constantina. Terapeuţii utilizează veninul purificat şi ambalat în fiole, pe care îl administrează prin injectarea în articulaţia sau în zona dureroasă. În magazinele PLAFAR, există şi unguent cu venin de albine, însă eficienţa lui este limitată, comparativ cu injecţiile. Veninul se poate administra şi sub formă de pastile (uneori în amestec cu veninul unor şerpi).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite