Prin ce metode putem preveni migrenele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia corectă şi la ore fixe, renunţarea la fumat, precum şi odihna suficientă ne ajută să evităm durerile puternice de cap.

Durerea de cap specifică migrenei începe treptat şi se intensifică în numai câteva minute. Specialiştii spun că dilatarea vaselor de sânge cerebrale este de vină pentru manifestările supărătoare ale migrenei.

Citeşte şi:
VIDEO Dureri chinuitoare? Iată cum apar şi în ce mod le poţi combate!

„Vasodilataţia cauzată de eliberarea de serotonină (n.r. - neurotransmiţător cunoscut şi sub numele de «hormonul fericirii», implicat inclusiv în procesele de dilataţie vasculară) este cea care conduce la durerea de cap severă, pulsatilă, care poate fi însoţită de senzaţia de greaţă şi de vomă, de tulburări de vedere, fotofobie, ameţeală, stare de epuizare, astenie, transpiraţii şi de anxietate", explică medicul de familie Ruxandra Constantina de la centrul medical Med-As din Capitală. Potrivit specialistei, crizele sunt episodice, repetitive şi pot dura de la una-două ore până la trei zile.

Nicotina şi tulburările de somn le favorizează

Cauzele exacte ale migrenelor nu sunt cunoscute, dar s-a dovedit că există o mulţime de factori declanşatori, care pot fi evitaţi dacă îi cunoaştem. Este vorba despre oboseală, stres, despre unele boli precum astmul bronşic, care trebuie tratate corect, sau despre lumina puternică. Femeile se confruntă adesea cu episoade de „migrene menstruale", care apar la debutul menstruaţiei sau cu două-trei zile înaintea instalării acesteia din cauza fluctuaţiilor hormonale. Şi intoxicaţiile cu nicotină pot produce migrene, prin urmare se recomandă renunţarea la fumat.

Deficitul sau excesul de somn (mai ales la sfârşit de săptămână) contribuie la apariţia migrenelor, de aceea este indicat să respectaţi cele 7-8 ore de somn necesare pentru refacerea organismului. Este ideal ca, înainte de culcare, încăperea să fie aerisită şi să se evite statul la calculator sau la televizor. 

Tehnicile de relaxare fac minuni

Anxietatea, depresia, emoţiile puternice, certurile, oboseala fizică şi intelectuală sunt câţiva dintre factorii care pot declanşa o migrenă. De aceea, încearcă să le previi folosind drept truc activităţi care te relaxează. Poate fi vorba despre exerciţii fizice, despre o plimbare în aer liber sau despre tehnici de relaxare precum meditaţia, ascultarea muzicii sau şedinţele de masaj.

Atenţie la alimentele excitante!

Ciocolata, cacaua, brânzeturile, alimentele procesate care conţin nitraţi de sodiu (cum ar fi mezelurile), citricele, nucile, alcoolul (mai ales, vinul roşu) sunt câteva dintre produsele ce pot declanşa migrene. Consumul excesiv de cafeină sau, dimpotrivă, renunţarea bruscă la consumul de cafea poate determina durerea de cap. Însă, în unele cazuri cafeina poate ajuta la tratarea migrenei.

Pentru că migrenele pot apărea şi pe fondul scăderii glicemiei, sunt indicate mesele uşoare şi regulate. Printre alimentele „antimigrenă" se numără ghimbirul, peştele şi alimentele bogate în calciu şi în magneziu. 

Pot ascunde afecţiuni grave

Orice durere de cap persistentă şi puternică trebuie investigată de medicul specialist (internist, oftalmolog, neurolog) şi trebuie făcute examene de specialitate pentru a exclude existenţa unor afecţiuni grave, de tipul unei tumori sau al unui anevrism cranian, care pot pune viaţa în pericol. De asemenea, un puseu hipertensiv poate fi însoţit de durere de cap severă şi poate precede un accident vascular cerebral.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite