Primăvara „înfloreşte“ dermatita seboreică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăvara „înfloreşte“ dermatita seboreică
Primăvara „înfloreşte“ dermatita seboreică

Întrebuinţarea şampoanelor-tratament, expunerea moderată la soare şi combaterea factorilor de stres sunt metode prin care afecţiunea este ţinută sub control.

În această perioadă se amplifică manifestările dermatitei seboreice (leziuni roşiatice, acoperite de scuame albe grase sau uscate la nivelul scalpului şi al feţei, însoţite de senzaţie de mâncărime).

Schimbările bruşte de temperatură şi de umiditate caracteristice primăverii favorizează acest fenomen. De asemenea, şi accentuarea oboselii pe fondul asteniei de primăvară poate duce la exacerbarea afecţiunii.

O cauză exactă a apariţiei dermatitei seboreice nu se cunoaşte, însă în multe cazuri se pare că la originea problemelor se află o ciupercă. „În apariţia dermatitei seboreice este cunoscută implicarea unui fung, numit Malassezia furfur, care se găseşte în mod normal pe piele, în număr mic.

Uneori, acesta se înmulţeşte necontrolat şi determină probleme ale pielii", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Tratamentul vizează eliminarea ciupercii

Ţinând cont că o cauză importantă a dermatitei seboreice este înmulţirea fungului Malassezia furfur, tratamentul vizează combaterea sa. De aceea, este recomandată folosirea unor şampoane care conţin agenţi antifungici (de exemplu, sulfura de selenium, zinc pirition sau derivaţi de azol).

Indicată poate fi şi administrarea antiinflamatoarelor, ce reduc roşeaţa, dar şi aplicarea unor unguente care conţin acid salicilic şi care ajută la îndepărtarea crustelor grase formate pe suprafaţa leziunilor.

Însă tratamentul trebuie stabilit doar de către medicul dermatolog, el fiind singurul în măsură să stabilească perioada de administrare în funcţie de stadiul în care se află leziunile.

„Este bine să ştiţi că tratamentul urmat, mai ales şamponul folosit, este eficient doar o perioadă de timp. Apoi, când observaţi că se produc scuame din nou, deşi folosiţi un şampon recomandat, va trebui să utilizaţi un alt şampon cu altă compoziţie", atrage atenţia medicul dermatolog Oana Clătici.

Pentru a preveni apariţia complicaţiilor, medicii recomandă respectarea tratamentului şi igienei corespunzătoare. De asemenea, s-a observat că expunerea moderată la soare este benefică în caz de dermatită seboreică, de aceea, în timpul verii se înregistrează o ameliorare a afecţiunii.

Ce categorii de vârstă afectează

Aproximativ 5% din populaţie suferă de dermatită seboreică, debutul fiind la pubertate. Ea se întâlneşte şi la sugari (de obicei cu vârste sub 3 luni), sub forma „crustelor de lapte". La adulţi, apogeul este în jurul vârstei de 40 de ani. Afecţiunea este mai frecventă la bărbaţi decât la femei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite