Premieră mondială. Pacienţii ar putea deveni propriii lor donatori de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele unui experiment de succes au fost publicate recent în revista specializată americană Blood. Cercetătorii francezi au realizat prima autotransfuzie umană de globule roşii create din celule suşă multiplicate în laborator.

Medicii coordonaţi de Luc Douay, de la Spitalul Saint-Antoine din Paris, afirmă că, într-o bună zi, pacienţii care au nevoie de o transfuzie sangvină vor deveni propriii lor donatori.

Cercetătorii au injectat globulele roşii create din celule suşă hematopoietice (CSH) - care produc toate tipurile de celule sangvine - ale unui donator uman.

Cu ajutorul unor aditivi specifici, denumiţi "factori de creştere", oamenii de ştiinţă au reuşit, pornind de la aceste celule suşă, să producă în laborator câteva miliarde de globule roşii.

După ce au efectuat teste pe şoareci, experimentul a fost repetat pe un donator voluntar căruia i-au fost injectate globule roşii, cultivate pornind de la propriile celule suşă.

"Deşi cercetările deja efectuate au arătat că este posibil să se transforme CSH în globule roşii mature, acest studiu a fost primul din lume care a demonstrat că celulele pot să supravieţuiască în corpul uman, aceasta fiind o descoperire majoră pentru medicina transfuzională", afirmă Luc Douay, principalul autor al acestui studiu, citat de AFP.

Potrivit acestuia aceste celule ar putea fi o soluţie viabilă în contextul nevoii acute de celule sangvine, "în special pentru a face faţă penuriei de donatori de sânge şi pentru a reduce riscul de infectare cauzat de virusuri noi, asociat transfuziei clasice".

Producţia pe scară largă a acestor celule necesită însă progrese tehnologice suplimentare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite