Oprirea respiraţiei în somn poate îmbolnăvi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindromul de apnee pe durata nopţii apare la circa 2% din femei şi la 4% din bărbaţi, potrivit specialiştilor în somnologie. Apneea se manifestă prin întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului.

„În general, pentru a pune diagnosticul de apnee, respiraţia trebuie să se oprească minimum zece secunde, de cel puţin cinci ori pe oră", explică medicul pneumolog cu competenţă în somnologie Oana Deleanu.

Potrivit specialistei, toţi putem avea opriri ale respiraţiei mai scurte de zece secunde, de mai puţin de cinci ori pe ora de somn, din diverse cauze, dar nu înseamnă că suferim de apnee. Însă problemele apar fiindcă oprirea respiraţiei este însoţită de episoade scurte de trezire, când persoana îşi reia respiraţia şi trage aer adânc în piept. Acest lucru ne protejează de sufocare, dar fragmentează somnul.

Cei afectaţi sunt permanent obosiţi

Adesea, apneea este asociată cu episoade de sforăit puternic, cu somn agitat, micţiuni frecvente şi cu transpiraţii nocturne. Din aceste motive, persoanele care suferă de apnee în somn se simt adesea obosite, suferă de somnolenţă în timpul zilei, iar capacitatea lor de concentrare este serios afectată. „Aceste persoane suferă de lentoare în reacţii, periculoasă în cazul unor meserii precum aceea de şofer", mai spune medicul pneumolog Oana Deleanu.

În plus, potrivit specialistului, în cazurile de apnee severă, persoana poate adormi în timpul unor activităţi pe care le desfăşoară. „Este posibil ca persoana să adoramă în timp ce vorbeşte", susţine medicul Oana Deleanu. Pe termen lung, este favorizată apariţia tulburărilor de memorie, a celor sexuale, a anxietăţii sau a depresiei.Fenomenele care se produc în corp în timpul episoadelor de apnee în somn determină  accelerarea unor procese care duc la îmbătrânirea prematură a organismului.

Uzează prematur organismul

Din cauza apneei nu mai intră aer în plămâni, astfel că scade nivelul de oxigen din sânge, iar celulele suferă. O consecinţă este aceea că organismul uman se uzează mai repede, fiind afectat mai tare de stresul oxidativ. Pe fondul acestui proces apar bolile şi îmbătrânirea precoce.

O parte semnnificativă din persoanele cu hipertensiune rezistentă la tratament suferă de apnee în somn. Este vorba despre 80% din aceste persoane, după cum arată studiile. Potrivit specialiştilor, aceste persoane nu au avut vicii din categoria fumatului sau alcoolului, sunt slabe şi tinere, dar au ateroscleroză. Pe fondul aterosclerozei pot dezvolta şi alte boli asociate, precum hipertensiune, diabet, boală cardiovasculară. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite