Oferiţi-le copiilor doar dulciuri uşoare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deserturile pregătite în casă,  din făină integrală şi din zahăr brun, sunt mai sănătoase
Deserturile pregătite în casă, din făină integrală şi din zahăr brun, sunt mai sănătoase

Chiar şi sărbătoarea de Moş Nicolae poate fi un moment oportun să le cultivaţi celor mici gustul pentru deserturi sănătoase.

Preferinţa pentru dulciuri a copiilor are o explicaţie ştiinţifică. Cercetătorii de la Universitatea Washington au descoperit că, de fapt, această predilecţie ascunde o nevoie biologică a organismului celor mici, mai exact a sistemului osos.

Până la vârsta adolescenţei, acesta se dezvoltă într-un ritm rapid şi „consumă" un număr mare de calorii. Aşa se explică de ce organismul „cere" dulciuri, mai precis carbohidraţi care le oferă rapid energia necesară proceselor de creştere. De aceea, nu este necesar şi nici chiar recomandat să le interziceţi copiilor să mănânce dulciuri. În plus, alimentele dulci stimulează producţia de serotonină la nivelul creierului, ceea ce creează bună dispoziţie, reduce stările depresive şi favorizează un somn odihnitor.

Deserturile concentrate se digeră greu

„Copiii au nevoie de un aport mai mare de glucide decât adulţii, deoarece ei se joacă, aleargă şi, deci, consumă mai multă energie. Însă asta nu înseamnă să îi dăm copilului să mănânce o ciocolată întreagă sau o prăjitură mare cu multă cremă, care se digeră foarte greu", atrage atenţia medicul primar diabet, nutriţie şi boli metabolice Mihaela Ionescu din cadrul Institutului „N. Paulescu" din Bucureşti.

Cel mai important este să nu-i obişnuiţi cu deserturile concentrate din comerţ. „Zahărul industrial, rafinat, amestecurile industriale de glucoză şi de fructoză (siropul de porumb) şi dextroza afectează procesele digestive, inhibând secreţia sucului gastric şi motilitatea gastrică.
Majoritatea deserturilor industriale au încărcături glicemice foarte mari şi, în plus, epuizează funcţia ficatului", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Soluţia este ca, încă de la vârste foarte fragede, să-i educăm copilului pofta de dulce oferindu-i variante sănătoase de desert. Şi sărbătoarea de Moş Nicolae poate fi un moment potrivit pentru acest lucru. Cu această ocazie, putem să-i inoculăm copilului ideea că Moş Nicolae este cel care aduce dulciurile cele mai bune pentru copii şi să-i punem în ghetuţe variantele de desert cu care vrem să-l
obişnuim.

Fructe şi specialităţi gătite în casă

Bineînţeles, cea mai sănătoasă variantă de desert sunt fructele. Numai că mulţi copii nu percep fructele ca pe un desert, ci ca pe o gustare impusă de părinţi, mai ales dacă se obişnuiesc cu dulciurile concentrate din comerţ, care au în compoziţie o varietate de stimulatori de gust.

Totuşi, de Moş Nicolae îi putem pune în ghetuţe banane, portocale, ananas, mango, kiwi sau smochine. Ca să le facem mai interesante pentru cei mici, le putem desena sau „orna" cu ingeniozitate, conferindu-le un aspect amuzant. O soluţie care nu se recomandă însă în mod frecvent, este „învelirea" fructelor în ciocolată topită.

O altă soluţie o reprezintă deserturile pregătite în casă. Pentru prepararea lor, specialiştii recomandă utilizarea făinii integrale  şi a zahărului brun, variante mai puţin nocive decât cele rafinate. „Cele mai bune sunt tartele, prăjiturile cu fructe sau plăcintele cu mere şi cu scorţişoară făcute în casă", recomandă medicul Mihaela Ionescu. 

Căutaţi-le pe cele fără E-uri!

Dacă nu aveţi timp să pregătiţi deserturile de Moş Nicolae în casă, puteţi apela şi la dulciuri din comerţ. Alegeţi-le însă pe cele care nu au zahărul ca prim ingredient. De asemenea, evitaţi dulciurile cu o listă amplă de E-uri. De evitat, mai ales în cazul copiilor hiperactivi, sunt deserturile care au în compoziţie următoarele E-uri: 110, 120, 123, 127, 211, 220-228, 320 şi 954.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite