Oculoplastia, operaţia care deschide ochii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corecţiile funcţionale de la nivelul ochilor se fac de medicii oftalmologi supraspecializaţi în oculoplastie
Corecţiile funcţionale de la nivelul ochilor se fac de medicii oftalmologi supraspecializaţi în oculoplastie

Corectarea pleoapelor, dar şi refacerea estetică a ţesuturilor din jurul ochilor se realizează prin intervenţii speciale. Chirurgia oculoplastică sau oculoplastia corectează defectele funcţionale ale ochilor, îmbunătăţind vederea, iar în alte situaţii pregăteşte ochiul pentru punerea protezelor oculare, fără a neglija aspectul estetic.

„Este o supraspecializare a chirurgiei oftalmologice, care presupune realizarea de operaţii de reabilitare funcţională şi estetică în jurul ochilor, cum ar fi tulburările de statică palpebrală, adică orice modificare de poziţie a pleoapelor faţă de poziţia normală atunci când ochiul stă deschis: orientare, distanţa dintre cele două pleoape (fanta palpebrală), în sensul măririi sau micşorării, în caz de imposibilitate a închiderii unei pleoape (lagoftalmie)", explică medicul oftalmolog cu specializare în oculoplastie Speranţa Schmitzer de la clinica „Oftalmestet" din Bucureşti.

Corecţii la nivelul pleoapelor

Defectele congenitale sau dobândite, cauzate de probleme la nivelul musculaturii pleoapelor, pot fi corectate prin intermediul intervenţiilor oculoplastice.

„Ptoza palpebrală, o coborâre unilaterală sau bilaterală a pleoapei superioare, aşa-numita pleoapă căzută, entropionul, adică răsucirea spre interior a marginii libere a pleoapei, ectropionul, adică întoarcerea spre exterior a pleoapei şi pierderea contactului dintre aceasta şi globul ocular, cel mai frecvent la nivelul pleoapei inferioare sunt probleme care se pot rezolva prin intervenţii de oculoplastie", spune medicul Speranţa Schmitzer. Şi cazurile în care pleoapele sunt prea scurte, iar ochiul stă în permanenţă deschis (lagoftalmie paralitică) se pot rezolva tot prin chirurgie oculoplastică. 

Pregătesc ochiul pentru protezare

În cazurile în care o persoană a suferit un accident în urma căruia şi-a pierdut ochiul sau după eliminarea unor tumori, este necesară pregătirea cavităţii oculare prin diverse proceduri chirurgicale în vederea montării unei proteze. „Proteza oculară nu este un glob, aşa cum se crede, ci are aspectul unei scoici care se poziţionează în spatele pleoapelor şi care are nevoie de un „suport", iar crearea lui necesită intervenţii chirurgicale pentru a imprima protezei o mobilitate mai apropiată de aspectul natural şi o mişcare coordonată cu celălat ochi, cel funcţional", explică Speranţa Schmitzer.

Chirurgical se deblochează şi canalele lacrimale

Prin oculoplastie se pot desfunda şi canalele lacrimale. Potrivit specialiştilor, intervenţiile chirurgicale sunt recomandate în aceste cazuri, fiindcă, în caz contrar, se ajunge la infecţii majore cu repercusiuni asupra întregului organism. „În funcţie de vârsta pacientului, obturarea căilor lacrimale se poate rezolva fie printr-o simplă desfundare, care presupune introducerea unei sonde sau a unei proteze, fie, în cazuri extreme, prin obturare realizată prin spargerea osului", explică dr. Speranţa Schmitzer.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite