Nu lăsaţi depresia să vă strice Sărbătorile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gândirea pozitivă, realizarea unor activităţi amânate până acum, mişcarea şi câteva ceaiuri ne pot ajuta să controlăm stările de tristeţe.

În anotimpul rece, zilele scurte, în care beneficiem de mai puţină lumină naturală decât în restul anului şi frigul creează premisele pentru apariţia depresiei sezoniere. În plus, stările de tristeţe şi de deprimare specifice depresiei se pot accentua în perioada Sărbătorilor.

„În mod clar, în preajma Sărbătorilor, numărul depresivilor creşte simţitor. Întrucât urmează o perioadă cu multe zile libere, persoanele mai singuratice se gândesc că nu vor avea cu cine să le petreacă. De asemenea, există persoane care asociază perioada Sărbătorilor cu un eveniment neplăcut din trecut, precum o despărţire sau o copilărie plină de lipsuri ori moartea cuiva drag", explică psihoterapeutul Keren Rosner de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.

Potrivit specialistei, depresia poate afecta şi persoanele care, în general, sunt vesele şi pline de energie. În această perioadă, unii dintre noi pot deveni apatici şi fără chef de viaţă, iar lucrurile care înainte ni se păreau plăcute şi fireşti acum devin o corvoadă. 

Faceţi lucrurile pe care le-aţi amânat

Modul de gândire are o influenţă covârşitoare asupra felului în care ne simţim şi acţionăm. Iar o persoană depresivă are tendinţa de a vedea numai lucrurile care nu merg bine. Din păcate, gândurile negative nu fac altceva decât să întreţină şi să adâncească starea de tristeţe şi de nefericire.

Potrivit psihoterapeutului Keren Rosner, depresivii ar trebui să facă un efort şi să vadă partea plină a paharului. „În această perioadă, gândirea pozitivă poate face minuni. Gândiţi-vă că sunteţi sănătoşi şi că există persoane care vă iubesc necondiţionat. Vă mai propun să faceţi lucrurile pe care le tot amânaţi. De exemplu, schimbarea culorii părului sau telefonarea unui prieten cu care nu aţi mai vorbit de mult timp ori planificarea unei excursii într-un loc în care nu aţi mai fost niciodată, chiar şi în ciuda unui bugetul limitat, vă pot scăpa de tristeţe", explică specialistul.

Mişcarea ne redă energia

Oamenii de ştiinţă suedezi de la Universitatea Karolinska recomandă persoanelor care trec frecvent prin episoade de depresie să facă mişcare, deoarece stimulează secreţia de serotonină, unul dintre cei mai importanţi hormoni responsabili de starea de bine.

În urma unui studiu realizat pe un grup de voluntari depresivi, cercetătorii au constatat că săritul coardei şi joggingul „şterg" semnele depresiei. Mai exact, după numai şapte zile de alergat (timp de 25 de minute pe zi) şi de sărit coarda (circa zece minute pe zi), voluntarii nu mai prezentau semnele specifice depresiei. Ba, mai mult, majoritatea participanţilor la studiu au declarat că au mai multă energie şi poftă de viaţă.

Remedii care ţin stresul sub control

În această perioadă, depresia se poate declanşa şi pe fondul stresului cauzat de pregătirile pentru Sărbători. Din cauza zilelor prea scurte, unele persoanele încep să se strezeze gândindu-se că nu vor termina la timp ceea ce şi-au propus. Pentru a ţine stresul sub control, fitoterapeuţii ne recomandă câteva ceaiuri cu efect calmant. Una dintre plantele recunoscute pentru proprietăţile ei antistres este sunătoarea. Ceaiul se prepară din 250 ml de apă fierbinte şi din două pliculeţe de ceai de sunătoare. Se lasă la infuzat zece minute. De asemenea, fitoterapeutul Ruxandra Constantina recomandă un amestec de plante cu efect sedativ format din busuioc, flori de tei şi din captalan.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite