Nici vara nu scăpăm de infecţiile respiratorii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea la aerul condiţionat, băile în piscină şi consumul de alimente reci favorizează apariţia faringitei şi pneumoniei. Cei mai predispuşi infecţiilor respiratorii în sezonul cald sunt copiii, bătrânii, dar şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit, spun specialiştii.

Trecerea bruscă şi repetată de la temperaturile ridicate de afară (uneori peste 35 de grade Celsius) la unele considerabil mai scăzute din interior (23-25 de grade Celsius), răcită cu ajutorul aerului condiţionat, afectează întreg aparatul respirator. Din acest motiv, specialiştii spun că în anotimpul cald se poate constata o creştere a numărului de viroze respiratorii, dar şi de amigdalită şi de bronşită.

„Vara sunt frecvente infecţiile de tip viral produse ca urmare a expunerii repetate la temperaturi extreme, de la foarte cald la rece. Iar principalul vinovat este aerul condiţionat, atunci când este utilizat incorect. În plus, vara stăm mai frecvent în curent pentru că deschidem uşile şi geamurile ca să ne răcorim şi, în plus, suntem mai puţin precauţi în ceea ce priveşte expunerea la aerul rece atunci când ieşim cu părul ud din bazin sau din casă", spune medicul specialist pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti. De asemenea, mai frecvent decât iarna, în acest sezon apare laringita, o afecţiune cauzată de consumul de alimente şi de băuturi reci. Din acelaşi motiv se pot produce inflamaţii şi în alte regiuni ale aparatului respirator, declanşându-se faringita, traheita sau rinita.

Pneumonia, cea mai periculoasă

Potrivit medicului Magda Ciobanu, o expunere prelungită la aerul condiţionat sau la curent favorizează declanşarea bronşitei sau chiar a pneumoniei, prin filtrele sistemelor de climatizare putându-se răspândi în aer bacteria Legionella pneumophila. Bacilul care declanşează pneumonia (pneumococul) poate fi contractat şi atunci când suntem în colectivitate, prin strănut sau prin tuse. Iar cele mai predispuse unor astfel de probleme sunt persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele care suferă de afecţiuni cronice precum diabet, BPOC, cancer sau insuficienţă renală, dar şi bătrânii şi copiii. De altfel, pneumonia provoacă cele mai multe decese în rândul copiilor cu vârsta de până în 5 ani.

„În România, aproximativ 28% din decesele care apar în perioada 0-1 an sunt produse de afecţiuni ale aparatului respirator. O pondere însemnată din sugari şi copii suferă un episod de pneumonie, cu toate că există modalităţi de prevenţie, cum ar fi vaccinul pneumococic", spune prof. dr. Doina Pleşca, vicepreşedintele secţiei de pneumologie pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite