Mişcarea menţine inima în formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mişcarea menţine inima în formă
Mişcarea menţine inima în formă

În Europa, aproximativ 50 la sută din decese survin pe fondul bolilor cardiovasculare. Cauzele principale sunt bolile coronariene, urmate îndeaproape de accidentul vascular cerebral (AVC). Sportul este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a acestora.

Într-o măsură aproximativ egală cu evitarea fumatului şi cu alimentaţia echilibrată, activitatea fizică menţine starea de sănătate a vaselor de sânge şi a inimii.

„Pentru a avea o sănătate de fier, mişcarea este indispensabilă. Sunt de preferat sporturile care solicită armonios mai multe grupe musculare, precum: înot, ciclism, jogging sau aerobic”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

Potrivit specialistului, mişcarea trebuie realizată sistematic, deoarece doar în acest mod poate creşte rezistenţa inimii la efort. În plus, prin sport, organismul face faţă mai uşor stresului, iar tensiunea arterială este menţinută sub control.

30 de minute, de cinci ori pe săptămână

Pentru a ne menţine inima sănătoasă, specialiştii ne recomandă să facem cel puţin 30 de minute de activitate fizică intensă, de cinci ori pe săptămână. Asta pentru că, în timpul efortului fizic, corpul eliberează endorfine, neurotransmiţători recunoscuţi pentru faptul că întreţin starea de bine şi că, astfel, elimină stresul din organism. În plus, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că endorfinele protejează împotriva apariţiei infarctului miocardic.

Printre sporturile cele mai eficiente pentru a preveni un eventual infarct se numără joggingul şi aerobicul, care, practicate cu regularitate, normalizează circulaţia sângelui. Mai exact, alergatul şi aerobicul sunt sporturi în timpul cărora o cantitate foarte mare de oxigen intră în corp, ceea ce duce la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine.

Scade nivelul colesterolului „rău“

Doi factori de risc importanţi în apariţia bolilor de inimă sunt sedentarismul şi, implicit, obezitatea.

„Munca la birou şi alimentaţia deficitară de tip fast-food, asociate cu sedentarismul, sunt factori care determină o creştere alarmantă a numărului persoanelor obeze. Iar singura armă cu care putem lupta eficient împotriva obezităţii este sportul. Prin intermediul lui putem avea atât un corp frumos, cât şi o sănătate pe măsură”, mai spune medicul Călin Ciubotaru. 

Aşadar, sportul, asociat cu o alimentaţie echilibrată, reduce nivelul grăsimilor din corp. Mai mult, făcând regulat exerciţii fizice, putem menţine în limitele normale nivelul colesterolului „rău“, principalul inamic al vaselor de sânge. Dacă în sânge se acumulează o cantitate foarte mare de colesterol se poate ajunge la ateroscleroză, din cauza depunerii grăsimii pe pereţii arterelor. Ca urmare, apariţia unui infarct sau unui accident vascular cerebral este iminentă.

Dansul, potrivit pentru cardiaci

Persoanele care deja au probleme cu inima nu trebuie să renunţe definitiv la orice formă de activitate fizică, aşa cum se credea, spun specialiştii. Însă înainte de a se apuca de mişcare, cardiacii trebuie să discute cu medicul cardiolog asupra tipului de exerciţii fizice.

Potrivit cercetătorilor italieni de la Lancisi Heart Institute, în cazul cardiacilor, mişcarea prin dans, mai exact prin intermediul valsului, reprezintă cea mai bună metodă de a împiedica boala să progreseze.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite