Metode prin care se investighează sănătatea sânilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamografia se recomandă după vârsta de 35 de ani
Mamografia se recomandă după vârsta de 35 de ani

Potrivit medicilor, cancerul de sân poate lovi orice femeie, tânără sau în vârstă, dar îndeosebi pe cele cu un istoric familial al acestei boli. Iată prin ce metode poţi depista din timp îmbolnăvirea sânilor.

Conform reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în lume, la fie­care trei minute, o femeie este depistată cu cancer de sân. Tocmai de aceea, până la 35 de ani se recomandă investigaţii neinvazive (ecografia, termografia şi sonoelastografia), iar după această vârstă este indicată mamografia, deoarece poate identifica chiar şi cele mai mici formaţiuni suspecte.

Autoexaminarea dă primele indicii

Din momentul începerii vieţiisexuale, fiecare femeie ar trebui să-şi examineze sânii prin palpare, o dată pe lună,de preferat în primele zile după menstruaţie (în timpul menstruaţiei apar schimbări hormonale ce produc modificări la nivelul sânilor, precum mici noduli, care însă dispar după câteva zile). Pentru o mai bună aderenţă, se poate folosi o loţiune de corp sau examinarea se poate face în timpul duşului.

Ecografia, înainte de 35 de ani

Pentru femeile sub 35 de ani, screeningul sânului se realizează cu ajutorul ecografiei, care poate fi completată însă de mamografie, în cazul în care există suspiciuni ce indică realizarea acesteia. Ecografia mamară este o metodă neinvazivă ce poate face diferenţa între structurile chistice (începând de la 1-2 mm) şi leziunile solide (cu diametru de 5 mm) şi, de aceea, se recomandă o dată pe an. Metoda nu are contraindicaţii şi nu necesită pregătiri speciale.

Mamografia arată cancerul

După vârsta de 35 de ani, metoda de screening recomandată este mamografia, deoarece densitatea țesutului mamar scade odată cu înaintarea în vârstă, mai exact țesutul fibroglandular este înlocuit de grăsime. Testul poate evidenția cu precizie microcalcifierile, un posibil semn de cancer. În prezent, femeile pot alege între  mamografia standard şi cea digitală, care permite observarea mai multor detalii structurale. În plus, mamografia digitală implică o iradiere mai redusă decât cea standard. Acest tip de investigaţie se recomandă o dată pe an femeilor de până în 49 de ani şi de două ori pe an celor trecute de 50 de ani.

Sonoelastografia ­indică tumorile mici

O metodă mai puţin cunoscută este sonoelastografia, care este asemănătoare ecografiei, dar mult mai performantă. Aceasta permite evaluarea elasticităţii ţesutului mamar, depistând tumori mai mici de doi centimetri. Elasticitatea reprezintă un indiciu important în depistarea cancerului, deoarece, în cazul tumorilor maligne, consistenţa ţesutului este mai dură decât în cazul celor benigne.

IRM-ul, doar în situaţii speciale

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) este o investigaţie recomandată îndeosebi persoanelor cu vârste de peste 35 de ani, cu risc oncologic familial, atunci când metodele de screening indică prezenţa unei leziuni suspecte. Evaluarea leziunilor sânului se realizează prin spectroscopie, perfuzie şi prin difuziune. Prin spectroscopia IRM se evaluează caracterul benign sau malign al formaţiunii.

Examinarea sânilor prin palpare se recomandă din momentul începerii vieţii sexuale.

Recomandare: Orice modificare în aspectul sânilor trebuie adusă la cunoştinţa medicului.

Specialistul nostru

Dr. Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic Filantropia

Pentru multe femei, sănătatea sânilor include preocupări legate de sânii congestionaţi, dureri de sâni sau secreţii mamelonare. Pentru a menţine sănătatea sânului, autoexaminarea trebuie realizată regulat. Cu timpul, veţi descoperi cum sensibilitatea şi textura sânilor varia­ză în funcţie de diferitele momente ale ciclului menstrual. De asemenea, trebuie pus accentul pe importanţa testelor de screening şi de diagnostic, precum examinarea clinică, ecografiile sau mamografia. Daca observaţi o anomalie la nivelul sânilor, este bine să nu luaţi niciun tratament înainte de a vă adresa medicului dumneavoastră ginecolog, pentru un diagnostic de certitudine. Totodată, atenţie la stilul de viaţă, deoarece poate influenţa starea de sănătate a sânilor!

Aşa îţi palpezi sânii!

Ridică o mână deasupra capului, iar cu cealaltă palpează sânul opus. Pentru a detecta orice formaţiune suspectă, fă mişcările atât în cercuri concentrice, cât şi de sus în jos. Repetă mişcările şi pentru celălalt sân. După aceea, întinde mâna şi palpează zona laterală a sânului şi zona axilei. Trebuie observată orice umflătură, inflamaţie sau mărire a ganglionilor limfatici.

s
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite