Medicaţia „după ureche“, pericol pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita la medic şi citirea cu atenţie a prospectului previn intoxicaţiile cu medicamente. Organismul copiilor are un metabolism diferit de cel al adulţilor, de aceea trebuie să primească substanţele potrivite, în dozele potrivite.

Administrarea de medicamente fără recomandarea medicului este periculoasă, mai ales în cazul copiilor, pentru că organismul imatur are anumite particularităţi de absorbţie şi de folosire a substanţelor pe care le primeşte.

Există numeroase medicamente pentru copii care se pot cumpăra fără reţetă. Acestea nu sunt neapărat mai slabe sau cu mai puţine efecte secundare decât cele care se eliberează numai cu parafa medicului. Chiar şi medicamentele antirăceală pot duce la intoxicaţii şi la iritarea mucoasei nazale.

„Aspirina este contraindicată copiilor cu vârste mai mici de şase ani, iar medicamentele care conţin paracetamol trebuie administrate în doza corectă, din cauza riscului crescut de intoxicaţii", atrage atenţia medicul primar pediatru Rodica Nanu, de la clinica Medicover.

Doza corectă, în funcţie de greutate şi de vârstă

Doza de medicament este menţionată de medic şi specificată pe prospect. Ea este calculată astfel încât să asigure cantitatea optimă de substanţă activă pentru copil, în funcţie de greutatea lui şi de vârstă. Mai ales pentru copiii mai mici de doi ani, doza de medicament depinde de greutatea copilului. Părintele trebuie să ştie câte kilograme are cel mic şi să înmulţească acest număr cu doza pe kilogram corp.

Medicii atrag atenţia şi asupra obiceiului părinţilor de a mări doza, din proprie iniţiativă. Algoritmul de administrare a medicamentului asigură cantitatea minimă eficientă pentru a lupta cu boala, fără a expune organismul unor efecte adverse.

Chiar dacă simptomele nu se atenuează de la prima administrare, este inutil şi chiar periculos să administrăm copilului o doză dublă. Supradozajul poate să apară şi prin asocierea medicamentelor, de aceea „părinţii trebuie să verifice care este substanţa activă a produsului farmaceutic, citind ambalajul. Medicamentele cu aceeaşi substanţă de bază nu trebuie asociate, pentru a nu cumula dozele", după cum precizează dr. Rodica Nanu.

Febra mică se tratează cu apă şi cu ceaiuri

Potrivit medicului pediatru, părinţii trebuie să evite să introducă în corpul copilului prea multe chimicale. „În caz de răceală, febra mai mică de 38,5 grade Celsius se tratează doar cu apă şi cu ceaiuri, pentru a preveni deshidratarea, şi cu duşuri călduţe. Excepţia o constituie copiii cu istoric de convulsii febrile.

Doar la o temperatură de peste 38,5 grade Celsius se apelează la paracetamol, sub formă de sirop sau de supozitoare speciale pentru copii, pe lângă împachetarea corpului în prosoape îmbibate în apă rece", completează medicul pediatru. Tot în caz de răceală, nasul înfundat se tratează cu picături cu ser fiziologic, iar tusea cu ceaiuri de tei şi de pătlagină preparate în casă.

Atenţie la suplimentele vitaminice!

Suplimentele cu vitamine şi cu minerale pe care unii părinţi le dau copiilor, cu cele mai bune intenţii, dar fără să ceară părerea medicului, pot provoca dezechilibre majore în organismul acestora, ducând la hipervitaminoze şi chiar la obezitate. „În afară de vitamina D, care trebuie suplimentată prin picături, în lunile reci, celelalte vitamine se iau mai ales din legume şi din fructe", subliniază pediatrul Rodica Nanu.

Un alt pericol este tratarea copiilor cu medicamente recomandate adulţilor. Din această categorie, antibioticele pot duce la intoxicaţii în corpul micuţilor şi la slăbirea sistemului imunitar.

Păstraţi corect pastilele!

Pentru un dozaj corect, folosiţi linguriţa specială sau aplicatorul cu care vine medicamentul. Dacă tratamentul nu dispune de astfel de accesorii, respectaţi instrucţiunile medicului şi cele de pe prospect. Pentru a evita degradarea medicamentelor, ţineţi-le într-un sertar, departe de lumină, de căldură şi de accesul copiilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite