Măsuri eficiente contra tulburărilor de somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesele târzii bogate în grăsimi pot împiedica apariţia somnului
Mesele târzii bogate în grăsimi pot împiedica apariţia somnului

Aceste probleme pot fi combătute prin scoaterea din dormitor a surselor de stres, prin crearea unor automatisme sau chiar prin psihoterapie. Aproximativ un milion de români au probleme cu somnul, arată cele mai recente date statistice.

Deşi există o diversitate de tulburări de somn, cel mai frecvent întâlnite sunt insomnia şi sindromul obstructiv de apnee în somn (întreruperea respiraţiei vreme de câteva secunde). Orice tulburare de somn netratată sau tratată necorespunzător îşi pune amprenta negativ asupra calităţii vieţii, atenţionează medicii.

Pe termen scurt, aceste tulburări afectează activităţile cotidiene (scad puterea de concentrare la locul de muncă, determină stări de irascibilitate, dureri de cap şi oboseală cronică). Pe termen lung, în schimb, sunt favorizate obezitatea şi o serie de afecţiuni precum depresia, diabetul sau bolile de inimă.

Scoateţi televizorul din dormitor!

În principiu, pentru a avea un somn odihnitor, trebuie respectate câteva reguli de igienă a somnului. Potrivit medicilor, în cele mai multe cazuri, tulburările de somn apar tocmai din cauza nerespectării acestor reguli. „Tulburările de somn trecătoare, cauzate de stresul cotidian ori de un eveniment neplăcut, pot fi remediate prin schimbarea obiceiurilor nesănătoase care preced perioada destinată somnului", explică medicul Neil B. Kavey, directorul Centrului de Tulburări de Somn din New York. Acesta afirmă că dormitorul este un spaţiu destinat numai pentru dormit, activitatea sexuală şi schimbatul hainelor.

Discuţiile în contradictoriu cu partenerul, privitul la televizor, statul în faţa computerului ori ascultatul muzicii zgomotoase ar trebui să aibă loc într-o altă încăpere. Pentru a avea un somn odihnitor, este important să avem aceeaşi oră de culcare şi de trezire în fiecare zi.

În plus, camera în care dormim trebuie să fie bine aerisită timp de o jumătate de oră înainte de a merge la culcare. De asemenea, ideal ar fi ca masa de seară să fie luată cu cel puţin trei ore înainte de somn. Aceasta trebuie să fie cât mai uşoară, deoarece alimentele bogate în grăsimi saturate (carne de porc, prăjeli) forţează stomacul să-şi desfăşoare activitatea în timpul nopţii şi astfel somnul poate fi perturbat.

Psihoterapia, antidotul pentru insomnie

Potrivit psihologilor, în ultimii ani, numărul persoanelor cu insomnie care au trecut pragul cabinetelor de psihoterapie a crescut simţitor. În principiu, în cazul acestor persoane, recomandările privind îmbunătăţirea somnului nu au funcţionat.

„În general, în spatele tulburărilor de somn ale persoanelor care vin la cabinet se ascund suferinţe psihologice. Traversarea unei perioade dificile, o despărţire ori moartea cuiva drag, conflictele interioare, depresia şi anxietatea afectează somnul pe termen lung", explică psihoterapeutul Keren Rosner de la Clinica Mentarex din Bucureşti. Potrivit specialistei, în astfel de cazuri, terapia constă în învăţarea unor noi tehnici de adaptare la realitate, cum ar fi eliminarea gândurilor negative şi, implicit, diminuarea trăirilor emoţionale negative care sunt create de aceste gânduri. 

Apneea în somn, tratată cu un ventilator

În cazul persoanelor care suferă de apnee în somn, tratamentul trebuie administrat încă de la primele semne de boală, deoarece, pe termen lung, favorizează apariţia tulburărilor de memorie şi a bolilor cardiovasculare. Diagnosticul de apnee se stabileşte atunci când respiraţia în somn se opreşte timp de circa zece secunde de câte cinci ori pe oră. Aceste întreruperi sunt însoţite de perioade scurte de trezire, care, inevitabil, fragmentează somnul. „Cel mai eficient tratament este cu ajutorul aparatului denumit CPAP, un ventilator care asigură asistenţa ventilatorie în timpul somnului", explică prof. dr. Florin Mihălţan,  preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite