Măsuri necesare pentru prevenirea gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă spălarea frecventă a mâinilor şi adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, ne putem imuniza şi prin vaccinare gripală.

Copiii, vârstnicii, femeile însărcinate şi persoanele cu afecţiuni cronice sunt cei mai vulnerabili în faţa virusului gripal şi a complicaţiilor cauzate de el, deoarece au sistemul imunitar deficitar. De aceea, recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte vaccinarea gripală se adresează în mod special lor. De altfel, tocmai din acest motiv categoriile amintite pot să-şi facă vaccinul gratuit la medicul de familie. „În anumite cazuri, gripa poate deveni foarte severă din cauza multiplicării excesive a virusului în organism sau din cauza unei suprainfecţii cu bacterii. Cel mai frecvent, ele determină infecţii pulmonare severe, de tipul pneumoniilor, care pot fi fatale", spune medicul Ion Viorel Alexandrescu, medic primar microbiologie la Institutul Naţional de Cercetare „Ion Cantacuzino" din Bucureşti.

Spălaţi-vă des pe mâini!

Aerul este principala cale de transmitere a virusurilor de gripă, însă acestea pot fi contractate şi dacă atingem obiecte infestate şi apoi ducem mâna la gură, la nas sau la ochi. Aceasta deoarece virusurile pot supravieţui pe suprafeţe până la trei ore. De aceea, potrivit specialiştilor, riscul de îmbolnăvire poate fi considerabil redus nu doar prin evitarea aglomeraţiei, dar şi prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi cu săpun.

„Mai ales atunci când am luat contact cu persoane bolnave, este indicat să ne spălăm cu săpun şi să clătim bine mâinile cu apă înainte de a mânca sau de a ne atinge faţa. În plus, acelaşi lucru trebuie să facem şi dacă tuşim sau dacă strănutăm în palmă, pentru a evita îmbolnăvirea altor persoane", spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel, medic primar boli infecţioase la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş".

Crudităţile şi mişcarea întăresc imunitatea

Pentru a avea un sistem imunitar puternic, este esenţial să urmăm o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi în legume bogate în vitamina C, precum citrice, ardei gras, kiwi şi roşii. De asemenea, se recomandă consumul de iaurt, de peşte oceanic, de ficat, de carne roşie, de nuci, de alune şi de soia, toate acestea conţinând nutrienţi care stimulează apărarea naturală a organismului. În plus, la întărirea imunităţii contribuie practicarea unui sport, fiind indicat să se facă cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi, dar şi hidratarea corespunzătoare şi respectarea celor şapte -opt ore de somn.

Vaccinarea se repetă în fiecare an

Un lucru este cert: vaccinarea este modalitatea cea mai eficientă de prevenire a gripei şi a complicaţiilor acesteia. Iar aceasta trebuie repetată anual, deoarece în fiecare sezon circulă tulpini diferite de virusuri gripale şi, în plus, vaccinul îşi pierde „valabilitatea" după şase luni, explică specialiştii.
Astfel, an de an, compoziţia vaccinurilor se schimbă în funcţie de tulpinile de virusuri care circulă în sezonul respectiv. De exemplu, vaccinul de anul acesta conţine trei tulpini de virus gripal, inclusiv A(H1N1), cea care a determinat explozia de îmbolnăviri de gripă de acum doi ani.

Un alt aspect de care este bine să se ţină cont este faptul că, deşi vaccinarea se poate face pe tot parcursul iernii, cea mai potrivită perioadă pentru imunizare sunt lunile octombrie şi noiembrie. Aceasta deoarece vaccinul îşi face efectul după circa trei săptămâni de la inoculare şi oferă protecţie timp de circa şase luni, adică pe durata întregului sezon rece. Totuşi, acest tip de imunizare nu poate fi făcut persoanelor alergice la substanţele conţinute de vaccin, cum ar fi proteine din ou.

Complementar

O metodă bună de a evita îmbolnăvirea de gripă este ca, la debutul sezonului rece, să se facă şi o cură cu plante cu efect stimulant asupra imunităţii, care poate fi apoi repetată, cu pauze, de-a lungul iernii. Cel mai adesea, fitoterapeuţii recomandă în acest scop remediii precum echinacea (capsule, ceai sau tinctură), arnica (tinctură sau capsule), spirulina şi cătina (capsule).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite