Mamele perfecţioniste sunt predispuse la depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile care tocmai au născut şi care consideră că ar trebui să fie mame perfecte riscă să facă depresie postpartum, arată un studiu recent, realizat de oamenii de ştiinţă din Toronto, Canada.

După ce au analizat răspunsurile la chestionare complexe a 100 de proaspete mămici, cercetătorii au ajuns la concluzia că, pe măsură ce mamele sunt mai exigente cu ele însele şi doresc mai mult să corespundă modelului perfect de părinte, cu atât sunt mai vulnerabile şi mai predispuse eşecului, deoarece pot dezvolta depresia postpartum.

Consilierea prenatală este utilă

Tot din nevoia de a corespunde standardelor de perfecţiune, astfel de persoane ascund cu multă tenacitate simptomele depresiei. De aceea, specialiştii avertizează că, de multe ori, nici familia nu realizează că proaspăta mămică are o problemă emoţională.

„Aceste femei susţin că se descurcă foarte bine, că totul este în regulă, dar, de fapt, ele sunt copleşite de situaţie şi fac eforturi constante pentru a ascunde acest lucru", explică profesorul doctor Gordon Flett de la Universitatea „York" din Canada.

În aceste condiţii, şi diagnosticarea este dificilă, fiindcă aceste femei nu pot accepta faptul că au o problemă emoţională şi că nu pot face faţă aşa cum şi-ar dori noului statut. Psihologii recomandă proaspetelor mame să aibă aşteptări realiste legate de experienţa maternităţii şi să înţeleagă faptul că este firească o etapă de adaptare.

„Ele trebuie să ştie că, din cauza lipsei de experienţă, multe aspecte legate de venirea pe lume a bebeluşului le poate lua prin surprindere, dar situaţia se schimbă pe parcurs", mai spune psihologul Gordon Flett.

În plus, specialiştii recomandă urmarea unor ore de consiliere prenatală pentru a evita depresia postpartum, dar şi pentru a tempera din viziunile nerealiste ale viitoarelor mame.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite