Mai puţine fonduri, mai mulţi bolnavi de HIV şi de tuberculoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai puţine fonduri, mai mulţi bolnavi de HIV şi de tuberculoză. FOTO: Reuters
Mai puţine fonduri, mai mulţi bolnavi de HIV şi de tuberculoză. FOTO: Reuters

Reducerea fondurilor pentru Europa de Est şi Asia Centrală sabotează lupta împotriva tuberculozei şi a virusului HIV, ameninţând să crească rata de îmbolnăvire şi rezistenţa la medicamente a bolilor, relatează Reuters.

Într-un raport realizat de către organizaţiile non-guvernamentale din Europa, experţii au solicitat Uniunii Europene să ia atitudine cu privire la soarta bolnavilor de tuberculoză sau infectaţi cu virusul HIV,  atât în spaţiul european, cât şi în afara graniţelor Uniunii.

"Bolile nu respectă graniţele", afirmă Patrick Bertrand de la Global Health Advocates din Franţa, una dintre organizaţiile non-guvernamentale care au alcătuit raportul.

Ţările din Europa de Est şi Asia Centrală prezintă zone în care numărul cazurilor celor infectaţi cu virusul HIV creşte de la an la an. De asemenea, Europa este printre zonele cu cele mai multe forme de tuberculoză rezistentă la medicamente.

Reprezentanţii Fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei au declarat, în noiembrie anul trecut, că acesta a fost forţat să anuleze granturile, iar alte fonduri nu vor fi disponibile până în 2014.

Având în vedere limitarea fondurilor destinate ţărilor cu venit mediu din Europa de Est şi Asia Centrală, unele ţări suferă din pricina lipsei banilor, bani de care au nevoie pentru a combate epidemiile de HIV, respectiv de tuberculoză. Tăierea fondurilor a fost cauzată atât de modificarea criteriilor de eligibilitate ale Fondului, cât şi de reducerile bugetare drastice ale guvernelor naţionale.

Experţii care au contribuit la realizarea raportului susţin că lipsa de fonduri a programelor va contribui, în mod inevitabil, la creşterea ratelor de îmbolnăvire.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că pierderile economice din regiunile afectate se vor ridica la peste 12 miliarde de dolari pe durata a cinci ani.

"E o problemă unde Uniunea Europeană are ocazia unică de a-şi demonstra abilităţile de liderşi de a se asigura că aceste grupuri vulnerabile nu vor fi abandonate", a spus Aaron Oxley, director al Results UK, o altă organizaţie non-guvernamentală implicată în proiect.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat încă de anul trecut că formele de tuberculoză rezistentă la medicamente se extind îngrijorător de repede în Europa şi vor produce mii de victime, dacă autorităţile nu intervin. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite