La ce duc problemele orale netratate la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a preveni îmbolnăvirea dinţilor, profilaxia trebui începută din copilărie
Pentru a preveni îmbolnăvirea dinţilor, profilaxia trebui începută din copilărie

Ultimul barometru privind grija pentru sănătatea dinţilor arată că 66% din români nu merg nici măcar o dată pe an la medicul stomatolog.

„Ideal ar fi să ne spălăm pe dinţi de cel puţin două ori pe zi şi să mergem la stomatolog o dată la şase luni, deoarece este singurul mod în care gingivita, cariile şi parodontita pot fi depistate şi tratate corespunzător", explică medicul stomatolog Raluca Miciulică de la Clinica Office Dent din Ploieşti. În caz contrar, problemele cavităţii orale pot pune sănătatea în pericol.

Recent, un studiu american a arătat că persoanele care nu se spală regulat pe dinţi  prezintă un risc cu 80% mai mare de a face cancer. Se pare că de vină sunt bacteriile care trăiesc la nivelul plăcii bacteriane şi care, odată ajunse în sistemul circulator, produc inflamaţii care, la rândul lor, cresc riscul de cancer.

Cariile, risc de atac cerebral

Anul trecut, oamenii de ştiinţă japonezi de la Universitatea din Osaka au observat că o parte dintre voluntarii care suferiseră un accident vascular cerebral (AVC) aveau o concentraţie foarte mare de Streptococcus mutans în sânge, o bacterie deosebit de periculoasă. În mod normal, ea trăieşte la nivelul cavităţii bucale şi se presupune că, în concentraţii mari, favorizează apariţia cariilor.

„Streptococcus mutans produce o proteină care se ataşează de trombocite, celule implicate în procesul de coagulare a sângelui, şi, implicit, le încetineşte activitatea. Din această cauză, în cazul unui AVC, procesul de regenerare a arterelor afectate este compromis", explică profesorul Wada Koichiro, coordonatorul studiului.

Parodontoza favorizează infarctul

Parodontoza netratată la timp creşte riscul de infarct miocardic, susţin oamenii de ştiinţă americani de la Şcoala de Medicină Harvard.  Cercetătorii au identificat o parte dintre bacteriile care cauzează parodontoză (afecţiune care distruge progresiv ţesuturile care sprijină dinţii) în plăcile de aterom care se formează pe vasele de sânge şi care sunt responsabile de apariţia aterosclerozei. Ba, mai mult, parodontoza poate creşte riscul de AVC, de boală cronică de rinichi şi chiar de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

De asemenea, oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Yale au observat că pneumonia, o inflamaţie a plămânilor, este mai frecventă la persoanele care suferă de gingivită. Aceasta deoarece o parte dintre bacteriile care o cauzează ajung în plămâni şi cauzează infecţia. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite