Jucăriile şi mobilul cresc riscul de obezitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carcasa telefonului mobil conţine substanţe chimice
Carcasa telefonului mobil conţine substanţe chimice

Substanţele chimice la care ne expunem zilnic prin intermediul alimentelor şi obiectelor cu care venim frecvent în contact (de exemplu, carcasa telefonului mobil ori vasele din plastic) favorizează apariţia obezităţii şi diabetului.

Aceasta este concluzia celui mai recent raport al asociaţiei britanice nonprofit „CHEM Trust", care monitorizează nivelul substanţelor chimice în mediul de viaţă. Raportul a fost întocmit de profesorii Miquel Porta, de la Institutul de Cercetare „Hospital del Mar" (Spania), şi Duk-Hee Lee, de la Universitatea Naţională „Kyungpook" (Coreea de Sud), pe baza revizuirii concluziilor a peste 240 de studii privind efectul chimicalelor asupra stării de sănătate. Potrivit specialiştilor, chimicalele la care ne expunem zilnic dezechilibrează activitatea hormonilor responsabili de metabolismul grăsimilor şi de controlul glicemiei.

„Bisfenolul A, ftalaţii, pesticidele şi gazele de eşapament sunt numai câteva dintre chimicalele cu care intrăm zilnic în contact şi care contribuie la dezechilibrarea activităţii hormonilor cu rol în controlul apetitului. De asemenea, am observat că poluanţii organici persistenţi, cum este dioxina, favorizează apariţia diabetului de tip 2. Dioxina rezultă din arderea incompletă a reziduurilor, dar se găseşte şi în carne, lactate şi rămâne în organism între cinci şi zece ani", explică profesorul Miquel Porta.

Femeile însărcinate, cele mai vulnerabile

În raport se mai specifică faptul că gravidele care se expun zilnic la acest tip de substanţe chimice pun în pericol viaţa fătului. Ba, mai mult, copilul este predispus la îmbolnăvire şi în primii ani de viaţă, fiind expus la aceste chimicale prin intermediul jucăriilor.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite