Investigarea colonului trebuie să înceapă devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În funcţie de factorii de risc şi de istoricul familial, medicul gastroenterolog poate recomanda colonoscopia înainte de 50 de ani
În funcţie de factorii de risc şi de istoricul familial, medicul gastroenterolog poate recomanda colonoscopia înainte de 50 de ani

Tumorile intestinului gros apar la vârste din ce în ce mai tinere, de aceea, colonoscopia este necesară înainte de 50 de ani.

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă austrieci din cadrul Societăţii de Gastroenterologie şi Hepatologie din Viena a arătat că, mai ales în cazul bărbaţilor, tumorile maligne de la nivelul intestinului gros evoluează rapid. Astfel, în categoria de vârstă 50-54 de ani, 5% din bărbaţii investigaţi în cadrul cercetării aveau forme avansate de cancer de colon.

În rândul femeilor, proporţia este aproape la jumătate, de doar 2,9%. Acest lucru înseamnă că, în cazul lor, tumorile de la nivelul intestinului gros s-au instalat mult mai devreme şi au evoluat rapid. Cu toate acestea, „în ceea ce priveşte frecvenţa cancerului de colon, există o anume paritate între cele două sexe", spune medicul specialist gastroenterolog Marian Zota, cu competenţe în ecografie, de la Clinica Med-As din Capitală.

Polipii intestinali pot degenera în cancer

Cum recomandările actuale privind începerea investigaţiilor amănunţite ale intestinului gros se adresează în special persoanelor trecute de 50 de ani, rezultatele acestui studiu indică faptul că analizele de tipul colonoscopiei ar trebui iniţiate la vârste mai tinere şi de către bărbaţi, şi de către femei.

În majoritatea cazurilor, cancerul de colon apare în urma dezvoltării necontrolate a celulelor intestinului gros, sub forma polipilor colonici. În timp, ei se transformă în ţesut malign. Pentru a depista din timp modificările de la acest nivel trebuie realizate investigaţii ale colonului înaintea vârstei de 50 de ani, mai ales dacă au existat în familie cazuri de cancer de colon.

„Persoanele cu un istoric familial de polipoză intestinală trebuie să înceapă din timp să realizeze monitorizarea prezenţei sângelui în scaun, colonoscopia, radiografia cu substanţă de contrast sau cu dublu contrast", semnalează conf. dr. Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti. Mai exact, dacă o rudă de gradul I sau II a avut cancer de colon, colonoscopia trebuie realizată pentru prima oară cu cel puţin cinci ani mai devreme faţă de vârsta la care ruda respectivă a fost diagnosticată.

Durerile abdominale reprezintă o indicaţie

Un alt factor care impune începerea investigaţiilor intestinului gros mai devreme de 50 de ani îl reprezintă apariţia unor simptome îngrijorătoare. Însă atunci când leziunile canceroase ale colonului dau manifestări înseamnă că boala este deja într-un stadiu avansat. Printre semnele care ar trebui să ne trimită la medic se numără constipaţia cronică, scaunele cu consistenţă modificate şi cu firişoare de sânge, senzaţia de preaplin în intestin şi nevoia continuă de a merge la toaletă, durerile abdominale şi oboseala inexplicabilă. De asemenea, persoanele cu sindrom de intestin iritabil trebuie să înceapă analizele de investigare a colonului mai devreme de 50 de ani, fiindcă acesta este un alt factor de risc pentru cancerul de intestin gros.

20%
din cazurile de cancer de colon sunt diagnosticate de-abia în stadii avansate, de metastază.

Ce analize sunt necesare

Se începe cu efectuarea unui examen al hemoragiilor oculte în materiile fecale. Apoi, în funcţie de recomandările medicului gastroenterolog, se poate realiza o sigmoidoscopie (investigaţie minim invazivă de examinare a porţiunii dintre rect şi ultima parte a colonului), o colonoscopie (examinarea întregului intestin gros cu ajutorul unui instrument flexibil prevăzut cu o cameră video) sau o radiografie cu substanţă de contrast.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite