Implantul dentar, un lux sau o necesitate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinţi sanătoşi
Dinţi sanătoşi

Atunci când un dinte este atât de cariat încât nu mai poate fi salvat, golul ce rămâne în urma extracţiei trebuie umplut cât mai repede, atrag atenţia medicii stomatologi. Deşi este unul dintre cele mai scumpe tratamente dentare, implantul poate fi soluţia optimă într-o astfel de situaţie.

De ce trebuie umplute golurile

Chiar dacă golul rămas în urma extracţiei dentare nu este la vedere, iar lipsa dintelui nu ne incomodează, în aparenţă, la mestecat, totuşi trebuie să luăm măsuri. „Este bine ca orice edentaţie (n.r. - lipsă a unui dinte) să fie restaurată. În caz contrar, nu doar dinţii vecini încep să migreze, ci şi dintele antagonist (corespodentul dintelui lipsă, de pe partea opusă)", explică medicul primar stomatolog Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti.

Cu cât trece mai mult timp de la extracţia dentară şi până la umplerea golului, cu atât dantura, în ansamblul ei, este mai afectată. „În timp, se îmbolnăveşte parodonţiul (totalitatea ţesuturilor care asigură fixarea dinţilor în osul maxilar) şi apare atât de temuta şi de des întâlnita parodontopatie", precizează medicul Alexandru Brezoescu.  Implantul constă în inserarea unei rădăcini artificiale în osul maxilarului sau al mandibulei, din titan sau din zirconiu. În acesta se fixează un bont protetic (ca un pivot dentar clasic), pe care se aplică apoi o coroană, ce poate fi din mai multe materiale (ce variază ca preţ de la 120 până la 1.200 de euro).

Acest tip de tratament de umplere a golurilor dentare nu se pretează însă în orice situaţie. „Pentru implant trebuie analizat cu atenţie cazul clinic. Pot exista probleme de sănătate sau de igienă care contraindică acest tratament. Şi vârsta poate influenţa decizia medicului de a pune implant dentar", precizează medicul stomatolog. De aceea, în prealabil sunt necesare teste amănunţite, precum radiografia panoramică, dar şi analize de sânge. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite