Iarna, mâncaţi mai puţine grăsimi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştele este una dintre cele mai bune surse de grăsimi „bune“
Peştele este una dintre cele mai bune surse de grăsimi „bune“

Pentru a stimula sistemul imunitar şi pentru a ne menţine în formă pe durata sezonului rece trebuie să evităm alimentele grase.

Aşa cum unele animale intră în hibernare din cauza lipsei de hrană, în perioada rece şi metabolismul organismului uman este încetinit. Aşadar, toate funcţiile, inclusiv cele digestive, sunt mai lente iarna. Corpul are tendinţa de a acumula energie şi, de aceea, putem lua în greutate în acest sezon. Aşa se explică de ce, contrar percepţiei generale, iarna nu avem nevoie de o alimentaţie mai bogată în grăsimi decât în mod obişnuit.

Scad activitatea sistemului imunitar

Consumul unei cantităţi mai mari de grăsimi în sezonul rece nu ne va ajuta decât să sporim stratul de grăsime corporală. Efectele nocive ale unei diete grase sunt mai multe în această perioadă a anului decât în restul timpului, atrag atenţia specialiştii.

„Alimentaţia dezechilibrată, bogată în grăsimi şi săracă în fructe şi în legume proaspete (fiindcă în sezonul rece se găsesc mai puţine) scade funcţia imună. În acest sezon, îi facem un adevărat favor organismului prin scăderea consumului de grăsimi", atrage atenţia medicul primar alergologie-imunologie Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia".

În sezonul rece, sistemul imunitar este oricum mai puţin puternic decât în res­tul anului, fiindcă trebuie să ajute organismul să se adapteze la condiţiile vremii, adică la frig şi la umezeală. Iar persoanele care consumă un nivel crescut de grăsimi vor avea un sistem imunitar şi mai slab, fiind extrem de vulnerabile în faţa provocărilor de sezon, dintre care cele mai frecvente sunt răceala, gripa şi alte infecţii respiratorii.

„Este importantă nu numai cantitatea, ci şi sursa grăsimilor consumate în sezonul rece. Se recomandă în special produsele din peşte, bogate în acizi graşi esenţiali, importanţi pentru diverse funcţii ale organismului", completează medicul Camelia Berghea.

Cardiacii,risc crescut de infarct

Mai ales persoanele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să excludă grăsimile „rele" din alimentaţie în sezonul rece. Explicaţia este că iarna, riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral este sporit în cazul acestor bolnavi. Frigul contractă vasele de sânge, iar riscul ca arterele, şi aşa îngustate de depunerile de grăsimi, să se blocheze este foarte ridicat. Cu cât persoanele cu astfel de afecţiuni consumă mai multe grăsimi „rele", cu atât pericolul blocării vaselor de sânge este mai mare.

Grăsimile „rele" sunt, în special cele saturate, care se găsesc în produsele de origine animală, cum sunt untul, laptele integral, brânza grasă şi carnea de porc. De asemenea, specialiştii recomandă un consum limitat de alimente bogate în acizi graşi esenţiali Omega 6 (se găsesc cu precădere în uleiul de floarea-soarelui). „Atunci când alimentaţia este dezechilibrată, în favoarea unui exces de acizi graşi Omega 6, frecvenţa aterosclerozei, infarctului miocardic şi aritmiilor este semnificativ crescută", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

În schimb, prof. dr. Mencinicopschi recomandă un consum crescut de produse bogate în acizi graşi de tip Omega 3 (ulei de măsline, de in şi de cânepă şi peşte oceanic), care scad rata de apariţie a aritmiilor severe cu 30%. 

Ce trebuie să conţină dieta în sezonul rece

Iarna, energia trebuie să provină în special din sursele cu eliberare lentă, cum sunt cerealele integrale (grâu dur, orez brun, ovăz, mei, amarant, hrişcă). De asemenea, este foarte important să menţinem la un nivel ridicat vitamina C din corp, fiindcă sistemul imunitar are nevoie de rezerve serioase ale acestei vitamine în lupta cu bolile de sezon. O puteţi asimila din citrice, din măceşe, din mere, dar şi din murături (varză, castraveţi, gogonele, murate după reţeta tradiţională).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite