Factori care ne fac vulnerabili la boli digestive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de alcool este mai răspândit în rândul persoanelor de sex masculin şi, de aceea, riscul de cancer hepatic este mai mare în cazul lor. Sindromul de colon iritabil şi calculii biliari apar mai des la femei, în timp ce bărbaţii sunt mai predispuşi la afecţiuni severe.

Afecţiunile gastrointestinale sunt foarte variate, de aceea medicii spun că este dificil de estimat care dintre cele două sexe este mai predispus la astfel de tulburări. În Europa, 60% din pacienţii medicilor gastroenterologi sunt de sex feminin, arată statisticile.

„Depinde din ce perspectivă privim. Per ansamblu, ca număr de consultaţii într-un cabinet de gastroenterologie, sexul feminin predomină de la distanţă. Acuzele subiective sau obiective care le aduc la doctor sunt mult mai adânc, frecvent şi mai temeinic urmărite de către femei şi oarecum trecute cu vederea de sexul masculin", precizează medicul specialist gastroenterolog Marian Zota.

Bărbaţii, predispuşi la boli grave

Numeroase studii arată un risc mai mare al femeilor de a suferi, de exemplu, de afecţiuni biliare (calculi, dischinezie), de sindromul de colon iritabil, de boală celiacă (intoleranţă la gluten) şi de constipaţie cronică. Însă şi bărbaţii sunt în top în cazul unor afecţiuni gastrointestinale, în general mai grave decât cele la care sunt predispuse femeile. Este vorba mai ales de pancreatite, dar şi de cancerul de esofag, de stomac, de pancreas şi de ficat. „Într-o ordine a gravităţii, dacă vorbim de suferinţele canceroase, şi anume cancerul de esofag, de stomac şi de pancreas, bărbaţii conduc cu 2, 3, respectiv 5 la 1 faţă de sexul feminin.

În ceea ce priveşte cancerul de colon, există o anume paritate. Iar în cazul cancerului hepatic, raportul este de până la 8 la 1 în defavoarea bărbaţilor", subliniază medicul Marian Zota. De asemenea, contrar opiniei generale, ulcerul duodenal şi boala de reflux gastro-esofagian sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.

În ceea ce priveşte cauzele diferenţelor de predispoziţie la boli digestive dintre femei şi bărbaţi, cel mai des, sunt evidenţiaţi hormonii sexuali, materialul genetic şi stilul de viaţă.

De ce există diferenţe

Se pare că hormonii sexuali feminini oferă o oarecare protecţie femeilor de până în 50 de ani împotriva cancerelor digestive. „Sexul masculin conduce detaşat în patologia severă gastroenterologică, în parte pentru că obiceiurile vicioase sunt mai larg răspândite în rândul bărbaţilor", explică medicul.

Studiile arată însă că între femei şi bărbaţi există şi diferenţe de ordin fizic la nivelul tubului digestiv. Astfel, femeile au un aparat digestiv mai sensibil la gustul amar şi la cel dulce. În plus, ele au intestinele mai fragile, de aceea le afectează mai mult consumul unor substanţe iritante, cum sunt medicamentele antiinflamatoare. O altă problemă a femeilor este că stomacul lor se goleşte mai lent decât cel al bărbaţilor, ceea ce explică de ce ele sunt mai predispuse la dispepsii. Acestea se manifestă prin stări de greaţă, balonare, senzaţie de greutate în stomac şi disconfort abdominal. Şi tranzitul intestinal este mai lung, de aceea se constipă mai des decât bărbaţii.

Stresul afectează digestia femeilor

Tulburările funcţionale digestive sunt, de departe, mai frecvente la femei decât la bărbaţi. Printre cele mai des întâlnite se numără: senzaţia de nod în gât (globus), durerea şi arsurile în capul pieptului, sindromul de greaţă cronic, bila leneşă (dischinezie biliară hipotonă), balonarea, sindromul de colon iritabil şi constipaţia. Nivelul mai ridicat de stres este una dintre principalele cauze ale acestor tulburări.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite