Din ce cauze apare pilozitatea excesivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona de deasupra buzei superioare este frecvent afectată de pilozitate  în cazul persoanelor  cu hirsutism
Zona de deasupra buzei superioare este frecvent afectată de pilozitate în cazul persoanelor cu hirsutism

Dezechilibrele hormonale, unele medicamente şi obezitatea determină creşterea părului în zone nedorite. Hirsutismul afectează aproximativ 25 la sută din românce, potrivit datelor neoficiale.

Pilozitatea excesivă, denumită în termeni medicali hirsutism, este o afecţiune specific feminină şi se caracterizează prin apariţia părului în zone în care, de obicei, acesta este absent sau există în cantităţi foarte mici (de exemplu, pe faţă şi pe anumite zone ale corpului).

Potrivit medicilor, numărul femeilor care se confruntă cu această problemă este destul de mare, însă cele mai multe nu se prezintă la medic, deoarece le este ruşine. Ajutorul de specialitate nu poate fi ignorat, deoarece, la originea hirsutismului pot sta probleme de sănătate grave.

„Hirsutismul este mai curând un simptom decât o boală, şi poate fi un semnal pentru alte probleme medicale serioase, mai ales dacă debutează după pubertate, se agravează rapid sau dacă nu există precedent în familie", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Testosteronul în exces, principala cauză

Cel mai adesea, hirsutismul survine pe fondul unei tulburări hormonale, mai exact din cauza excesului de testosteron, hormon specific masculin, care, în cantităţi mici, se secretă şi la femei (în glandele suprarenale, ovare, în ţesutul muscular şi în ţesutul adipos). În mod obişnuit, testosteronul stimulează creşterea firului de păr, iar dacă este secretat în exces, determină creşterea unor fire de păr mai dese şi mai închise la culoare.

De aceea, atunci când se observă o pilozitate în exces în zone care în mod normal sunt mai puţin acoperite de păr, se recomandă măsurarea nivelului testosteronului din sânge. În caz contrar, în timp, această dereglare hormonală va atrage după sine apariţia acneei şi calviţiei (pierderea podoabei capilare), îngroşarea vocii şi creşterea masei musculare.

Deoarece în apariţia hirsutismului este implicat testosteronul, în peste 90 la sută din cazuri apar tulburările de ciclu menstrual. În astfel de situaţii, este bine să vă adresaţi medicului endocrinolog, dar şi unui ginecolog, deoarece este nevoie de o colaborare între cei doi medici. Cele mai multe persoane cu hirsutism suferă de sindromul ovarelor polichistice, o cauză importantă de infertilitate.

Atenţie la grăsimea de pe talie!

Potrivit medicilor, hirsutismul apare frecvent şi în rândul femeilor supraponderale şi, în special, la cele care au exces de grăsime pe talie. „Femeile supraponderale prezintă un risc crescut de hirsutism, deoarece cele mai multe au niveluri crescute de insulină în sânge şi se pare că, în concentraţie mare, aceasta stimulează ovarele să producă  testosteron în exces", mai spune specialistul.

De asemenea, există o serie de medicamente care pot determina hirsutism, precum testosteronul, danazolul, steroizii anabolici (se folosesc de către culturişti), minoxidilul (pentru tratamentul tensiunii arteriale), fenitoina (epilepsie) şi corticosteroizii în doze mari.

Mai există şi o formă specială de hirsutism, aşa-numita formă idiopatică. Aceasta este de obicei cronică şi are cauze neidentificate.

Tratamentul trebuie individualizat

Cauza, tabloul clinic şi profilul hormonal sunt factori de care depinde tratamentul hirsutismului. În cazul persoanelor supraponderale, simpla scădere în greutate determină reglarea nivelului testosteronului şi, implicit, reducerea părului în exces.

De asemenea, scăderea în greutate ajută la reglarea menstruaţiei. Se pot administra şi anticoncepţionale, care ţin sub control nivelul testosteronului. În general, se recomandă şi un tratament cosmetic care constă în îndepărtarea părului de prisos cu ajutorul cremelor depilatoare, aparatelor de ras sau laserului.

Cum se face evaluarea

Pentru evaluarea hirsutismului se foloseşte scorul Ferriman-Gallwey care însumează valorile ce măsoară densitatea şi caracteristicile pilozităţii de pe zonele afectate. Valorile care indică prezenţa hirsutismului sunt cuprinse între 8 şi 38, astfel: sub 8 (absenţa hirsutismului), între 8 şi 15 (hirsutism blând), 16-25 (hirsutism moderat), peste 25 (hirsutism sever). La femeile caucaziene, un scor de opt sau mai mare este un indicator pentru excesul androgenic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite