Depistaţi din vreme cancerul pulmonar!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă sunteţi în categoriile de risc, faceţi anual o radiografie pulmonară, analize de spută sau tomografie computerizată
Dacă sunteţi în categoriile de risc, faceţi anual o radiografie pulmonară, analize de spută sau tomografie computerizată

La fiecare 30 de secunde, în lume, un om moare din cauza tumorilor pulmonare, atrage atenţia Liga Română de Cancer.

În peste 80% din cazuri, cancerul pulmonar este depistat prea târziu. Din această cauză, doar 14% din persoanele diagnosticate ajung să supravieţuiască mai mult de cinci ani, avertizează specialiştii în contextul „Lunii Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar".

„Faptul că acest tip de cancer se depistează tardiv este cu atât mai grav cu cât, în aceste situaţii, tratamentele actuale nu reuşesc decât să prelungească viaţa, nu şi să vindece boala", spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Pentru a depista din timp cancerul pulmonar ar trebui ca fiecare dintre noi să facă periodic o serie de investigaţii, precum radiografie pulmonară, analize de spută sau examen CT (tomografie computerizată). Iată de ce, în perioada 4-30 noiembrie, Liga Română de Cancer a lansat campania de informare şi de educare privind implicaţiile cancerului pulmonar.

În cadrul acestei campanii, 600 de persoane beneficiază de radiografii pulmonare gratuite în centrele Euromedic România din Arad, Bucureşti (Fundeni), Constanţa şi din Petroşani. Investigaţiile se fac pe baza voucherelor disponibile pe ­site-urile www.invingemcancerul.ro, www.romaniancancerleague.org şi www.euromedic.ro.

Fumatul nu este singurul vinovat

Principalul factor implicat în apariţia cancerului pulmonar este fumatul. Astfel, potrivit medicului Florin Mihălţan, incriminate de apariţia bolii sunt în primul rând „cele peste 4.000 de substanţe toxice conţinute de ţigări, dintre care 64 de chimicale care induc cancerul (precum benzen, formaldehidă, cianuri, DDT, poloniu sau cadmiu). Aceste substanţe generează mutaţii genetice care favorizează înmulţirea necontrolată a celulelor modificate, apărând astfel tumori la nivelul plămânilor".

Momentul apariţiei bolii depinde foarte mult de momentul în care persoana în cauză s-a apucat de fumat, de numărul de ani dedicaţi fumatului, de numărul de ţigări fumate zilnic şi de expunerea la alţi factori de risc. Cu toate acestea, probablitatea ca afecţiunea să apară până la vârsta de 39 de ani este relativ redusă, după care începe să crească, atingând un maxim în jurul vârstei de 70 de ani.

Trebuie luat în considerare faptul că în 10% din cazuri boala apare la nefumători. De aceea, este esenţial să se ţină cont şi de ceilalţi factori care contribuie la apariţia cancerului pulmonar. „În ultimii 10-15 ani  s-au identificat gene care predispun la apariţia bolii.

Mai exact, cancerul pulmonar poate apărea pe fondul predispoziţiei genetice, asociată cu factori care pot declanşa multiplicarea anormală a celulelor, adică fumul de tutun, expunerea la azbest, la uraniu, la arsenic, la hidrocarburi aromatice, la eteri halogenaţi sau la alte substanţe carcinogene", explică medicul specialist pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Atenţie, simptomele apar în stadii avansate!

Unul dintre motivele pentru care cancerul pulmonar se depistează prea târziu este şi faptul că boala nu are simptome până în momentul în care ajunge într-un stadiu avansat. „Din nefericire, plămânul nu doare, iar pentru ca afecţiunea să devină simptomatică, trebuie ca leziunile să fie destul de extinse. Astfel, în unele cazuri, abia atunci apar manifestări precum tuse, expectoraţie, uneori cu sânge, scăderea capacităţii la efort (respiraţie dificilă la efort, senzaţie de sufocare, de lipsă de aer) sau junghi puternic în regiunea toracică. Dacă apare oricare dintre aceste simptome, este momentul ca persoana în cauză să meargă de urgenţă la medic", mai spune medicul Magda Ciobanu.

90%
din persoanele care se îmbolnăvesc de cancer pulmonar sunt fumătoare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite