„De azi înainte, devin mai organizat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în managementul timpului ne propun soluţii pentru ca problemele de serviciu şi cele casnice să nu ne mai acapareze viaţa în totalitate. Listele cu tot ce avem de rezolvat, lucrul în spaţii adecvate, în care tot ce ne trebuie este la îndemână, şi pauzele la timpul potrivit ne ajută să fim mai eficienţi şi să câştigăm timp preţios.

Gestionarea corectă a timpului este foarte importantă atât în viaţa de zi cu zi, cât şi în timpul serviciului. Practic, rezolvând cât mai multe sarcini în timp cât mai scurt, ajungem să câştigăm mai mult timp pentru noi şi pentru relaxare. Un prim pas ar fi să ne organizăm din timp şi să stabilim, cel mai târziu cu o seară înainte, ce avem de rezolvat în ziua următoare.

Acest lucru ne face să ne dozăm mai bine resursele şi să ne mobilizăm cu mai mult succes. Alt lucru important este să ne găsim o motivaţie pentru efortul pe care urmează să-l facem. „Energia de care avem nevoie pentru a realiza o sarcină este dată, în multe cazuri, de automotivaţie şi de o stare de spirit pozitivă", susţine psihoterapeutul Lena Rusti de la Clinica Mentarex Consult. În cazul serviciului, motivarea poate fi faptul că urmărim o mărire de salariu sau o avansare în carieră. În cazul vieţii private, poate fi vorba despre mai mult timp pentru hobby-uri sau pentru viaţa de cuplu. 

Listele cu obiective, pe priorităţi

Dacă scopul efortului ne este clar, următorul pas este să facem o listă cu lucrurile pe care le avem de rezolvat, în ordinea priorităţilor. Când suntem ocupaţi până peste cap, ultimul lucru de care avem nevoie este să pierdem timpul încercând să ne amintim ce mai avem de dus la îndeplinire. Aşa se face că lista devine extrem de utilă şi, mai mult decât atât, ne ajută şi moralul, fiindcă, pe măsură ce rezolvăm din probleme, putem bifa lucrurile rezolvate. Observând cum lista se scurtează, şi nivelul de satisfacţie creşte văzând că efortul nostru nu este în zadar.

Respectă planul stabilit

Este important să ştim de la început care sunt paşii pe care trebuie să-i facem pentru a realiza cu succes o sarcină. Acest lucru înseamnă, într-o primă etapă, să ne asigurăm că avem la îndemână tot ce ne trebuie pentru a lucra eficient. Este vorba despre condiţii optime de lucru, adică ordine în jur, astfel încât să găsim tot ceea ce ne trebuie la îndemână, fără să căutăm agende, pixuri sau alte lucruri care constituie materia primă, pierzând în acest fel timpul şi acumulând stres suplimentar. Apoi ar trebui să gândim o strategie prin care putem obţine rezultate maxime într-un timp cât mai scurt. Odată făcut planul, nu ar trebui să ne abatem de la paşii stabiliţi.

Învaţă să spui „Nu" prea multor sarcini!

Este foarte important să ne estimăm corect capacitatea de a duce la îndeplinire sarcinile primite într-un interval de timp dat. La fel de important este ca, odată ce am început să facem ceva, să terminăm ceea ce am început. De aceea, dacă apar alte sarcini pe parcurs, în măsura în care este posibil, cel mai înţelept este să le refuzăm. Nu este în interesul nimănui ca sarcinile să fie îndeplinite prost sau să rămână începute şi neterminate. Prin urmare, este bine să le spunem colegilor şi şefilor care sunt proiectele la care lucrăm şi ce presupune acest lucru. În cazul în care  proiectul aflat în lucru poate fi abandonat sau amânat, putem accepta sarcini noi. Altfel, există riscul ca, realizând în paralel mai multe sarcini, să nu mai facem faţă cerinţelor.

"Energia de care avem nevoie este dată de motivaţie şi de o stare de spirit pozitivă.''
Lena Rusti psihoterapeut

Se începe cu ce este greu

În cazul în care lucrurile mai puţin solicitante nu sunt printre cele care trebuie rezolvate urgent, atunci este mai bine să le lăsăm la sfârşit şi să începem ziua cu ce este mai greu. Amânarea creează întotdeauna un stres suplimentar. În schimb, atunci când rezolvăm sar­cinile grele la început, câştigăm un tonus bun pentru restul zilei. Mai multe informaţii despre felul în care este bine să ne organizăm sarcinile grele găseşti în volumul „Începe cu ce nu-ţi place" (foto), de Brian Tracy, apărută la editura „Curtea Veche". Preţ: 16 lei.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite