Cum se tratează modern icterul nou-născuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În maternităţile româneşti,  nou-născuţii cu icter sunt trataţi prin expunerea  la lămpi cu ultraviolete
În maternităţile româneşti, nou-născuţii cu icter sunt trataţi prin expunerea la lămpi cu ultraviolete

Terapia cu lumină artificială indicată în cazul acestei probleme se poate realiza cu pături care au leduri integrate, în locul lămpilor clasice din maternităţi.

Culoarea galbenă a pielii şi a părţii albe a globilor oculari este dată de acumularea bilirubinei în sânge. Acest pigment rezultă prin distrugerea globulelor roşii îmbătrânite din sânge, iar acumularea lui poate fi urmarea faptului că se produce în cantitate prea mare sau că ficatul nu este capabil să-l metabolizeze.

Peste 90% din nou-născuţi au o coloraţie icterică a pielii şi a albului ochilor, date de o concentraţie mai mare de bilirubină în sânge. „În cele mai multe cazuri, aceasta este semnul unei adaptări la viaţa extrauterină. Nivelul globulelor roşii este mai ridicat în viaţa intrauterină, iar el se diminuează atunci când bebeluşul vine pe lume. Din distrugerea lor va rezulta o cantitate mai mare de bilirubină. Vorbim în aceste cazuri de icterul normal, fiziologic, ce ar trebui să dispară în una-trei săptămâni de la naştere", explică prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Asociaţiei Române de Neonatologie şi şeful clinicii de neonatologie din cadrul Spitalului „Gheorghe Polizu" din Bucureşti.

Risc de surditate  şi de retard mintal

Dacă icterul nu dispare după primele săptămâni şi nivelul bilirubinei se menţine crescut, înseamnă că nou-născutul are icter patologic.
Excesul de bilirubină din sânge este toxic îndeosebi pentru creier şi există riscul ca el să provoace surditate, handicap motor şi retard mintal. Cauzele principale ale icterului patologic sunt incompatibilitatea de Rh şi de grupă sangvină între mamă şi nou-născut. Icterul patologic poate fi şi de cauză genetică, iar uneori survine pe fondul unor infecţii transmise de la mamă la făt.

Lumina are efect terapeutic

Dacă, în urma unor investigaţii, se stabilieşte că icterul este patologic, se recurge la fototerapie. Aceasta presupune expunerea nou-născutului la lumină fluorescentă de culoare albastră sau albă. Bilirubina este sensibilă la lumină şi se descompune sub acţiunea acesteia, putând fi astfel eliminată mai uşor.

Pe întreaga durată a fototerapiei, ochii şi organele genitale ale nou-născutului trebuie protejate. Perioada de expunere variază de la un nou-născut la altul, iar pentru a verifica efectul fototerapiei, trebuie monitorizat nivelul bilirubinei. Lumina fluorescentă nu rezolvă însă întotdeauna icterul, uneori fiind necesară înlocuirea sângelui încărcat cu bilirubină, procedură numită exanguinotransfuzie de sânge.

Dispozitive noi de fototerapie

În maternităţile de la noi, fototerapia se realizează cu ajutorul unor lămpi suspendate. Aşadar, lumina vine doar de sus şi este expusă la ea doar jumătate din suprafaţa totală a pielii. În plus, pentru a fi hrăniţi, nou-născuţii trebuie să întrerupă terapia cu lumină şi tot din acest motiv părinţii nu-i pot ţine în braţe un timp îndelungat. Tehnologiile moderne soluţionează însă aceste inconveniente.

Există astăzi pe piaţă,  din păcate nu şi în maternităţile româneşti deocamdată, dispozitive portabile de fototerapie, unul creat de General Electric, iar altul de Philips. Primul, care a apărut pe piaţă în anii '90, este o pătură care conţine în textura sa fibre optice şi care emite lumină.  Pătura este conectată printr-un tub la un generator de dimensiuni reduse, tubul fiind suficient de lung pentru a permite părinţilor să ia în braţe bebeluşul pe durata terapiei.

DIFERENŢE

Icterul normal, care nu necesită tratament, apare în 36-48 de ore de la naştere şi poate fi puţin vizibil în multe cazuri. Cel patologic se instalează chiar din primele ore de la venirea pe lume a bebeluşului şi, spre deosebire de primul, afectează starea generală a nou-născutului.

Pătura cu led oferă o expunere mai mare şi un plus de confort

Cea mai nouă tehnologie, lansată luna trecută, este o pătură Philips, numită Bilirubin Blanket, fabricată dintr-o ţesătură cu leduri albastre integrate. Ledurile emit o cantitate mică de ultraviolete, motiv pentru care pot fi utilizate în siguranţă aproape de piele. Ele sunt mici şi acoperite cu un strat de ţesătură care dispersează lumina uniform pe întreaga suprafaţă a pielii nou-născutului.

Acest lucru face ca terapia să fie mai eficientă prin folosirea păturii care emite lumină decât prin expunerea la lămpi clasice de fototerapie. Un alt avantaj al acestei pături este că nu are niciun dispozitiv ataşat, iar spre deosebire de cele mai vechi, bebeluşul poate fi înfăşat cu ea şi poate fi purtat în braţe de către părinţi în orice moment. Pătura este la fel de moale ca una obişnuită, aşa încât nu creează disconfort nou-născutului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite